Meatloaf in het paradijs

Iedereen kan koken, is het motto van Mac van Dinther. Om dat te toetsen, eet hij iedere week bij een lezer thuis. Deze week: Jeanne Johns (72), schilderes uit Noorden.

null Beeld

We hebben goed nieuws: het paradijs bestaat en het ligt in Noorden, Zuid-Holland. Het minder goede nieuws is dat het al bewoond wordt.
Het paradijs, dat is een plak turf in het water van de Nieuwkoopse Plassen met een huis erop, een moestuin, een prieeltje, een kas, rozen en fruitbomen. Er wonen twee katten, ganzen, een stel kippen en een horde kikkers. De Adam en Eva van dit paradijs zijn Jeanne Johns en Herman den Beer.

Herman is op het eiland geboren. Jeanne komt van de andere kant van de wereld: uit de Verenigde Staten. Hoe ze elkaar gevonden hebben is een verhaal, maar het komt erop neer dat Jeanne op een reis door Europa aan een Nederlandse man bleef hangen. Op een van haar schilderlessen kreeg ze Herman als leerling. Hij werd verliefd, maar Jeanne zat nog in een ander huwelijk. Zeven jaar later trok ze alsnog bij hem. Dat was 1989. Sindsdien leven ze samen in het paradijs. Het was een late liefde. 'Herman was mijn redder', zegt Jeanne.

Herman kweekt waterlelies. Daarnaast is hij de doodgraver van het dorp. Jeanne schildert. Overal in huis hangen haar schilderijen. Kleurige werken met bloemen, landschappen en mensen. De schilderijen waarvoor geen plaats is, staan opgestapeld in de logeerkamer en de schuur. Jeanne reist regelmatig naar haar kinderen in de VS, Herman blijft het liefst thuis, bij zijn ganzen en zijn waterlelies.

Ze koken allebei, maar Jeanne het meest. Vanavond zal ze me laten kennismaken met een staaltje good old home cooking uit haar geboorteland: gehaktbrood van lam. Daarvoor weekt ze het brood in melk met een losgeklopt ei erdoor. Dat mengt ze door het lamsgehakt met de rest van de ingrediënten, behalve de groene kruiden. Een mooie bal ervan maken en bakken in de oven: 30 minuten op 200 graden. Uit de oven halen, Heinz ketchup erover schenken en nog 10 minuten bakken. Groene kruiden er overheen strooien en klaar.

Als het klaar is, nemen we alles mee naar de tafel in de glazen kas achter het huis waar de druivenranken trossen dragen en doeken van Jeanne op een schildersezel staan. Ze werkt hier graag. Door de glazen wanden kijken we uit over de bakken met waterlelies met daarachter het open water.

De radio speelt een klassiek deuntje, Herman trekt een fles rode wijn open en snijdt het gehaktbrood in stukken die we opeten met aardappelsalade en groententaart. Het gehaktbrood is heerlijk rul en sappig. Er blijft nog wat over. Maar dat is niet erg, zegt Jeanne. 'Dat is morgen heerlijk op brood met Hellmann's mayonaise.'

Na het eten drinken we zelf gemalen koffie met bittere chocolade en een goede sigaar en kijken hoe Geertje, Hermans witte gans, aanpapt met een gezin grauwe ganzen. Haar man Gijs kijkt vanaf de kant verontrust toe. Als het tijd is om het eiland te verlaten, krijg ik aandenkens mee: een bos snijbiet, een verveineplant om thee te trekken van het blad en een pot Hellmann's real mayonnaise. Nooit gedacht: in het paradijs eten ze Britse mayonaise.

Kook CV van Jeanne Johns
Kookt: Meestal wel, maar niet elke dag.
Doe boodschappen bij: De Coop in het dorp en de groentenjuwelier. In de zomer hebben we veel groente en fruit uit eigen tuin.
Geeft per week uit aan eten: 70 tot 80 euro.
Altijd in huis: Hellmann's real mayonaise.
Nooit op tafel: Pinda's. Daar ben ik allergisch voor.
Meatloaf (gehaktbrood) van lam (voor 4 personen): 1 ei, 4 eetlepels melk, 3 in stukken gesneden boterhammen (zonder korst), 1 kilo lamsgehakt, 1 kopje fijngehakte peterselie, 1 middelgrote ui (gesnipperd), 1 scheutje sojasaus, snufje rozemarijn, handvol geraspte jonge geitenkaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden