McVeigh krijgt doodstraf voor bomaanslag in Oklahoma

Met een korte en cryptische verklaring sprak terrorist Timothy McVeigh gisteren zijn eerste woorden in de rechtszaal. Dat gebeurde vlak voordat hij ter dood werd veroordeeld wegens de door hem uitgevoerde bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City....

Van onze medewerker

NEW YORK

McVeigh citeerde een rechter van het Amerikaanse federale Hooggerechtshof. 'Onze regering is de hoop, de almachtige leraar. Ten goede of ten kwade vormt zij de leidraad voor het volk.' De 29-jarige ex-militair stond bekend om extreem-rechtse en anti-overheidsgezinde opvattingen.

Bij de aanslag, in april 1995, kwamen 168 mensen om het leven. Nabestaanden en overlevenden hadden gehoopt op een uitvoeriger uiteenzetting van zijn motieven, maar McVeigh volstond met het emotieloos oplezen van de beknopte verklaring. Daarop sprak rechter Matsch het doodvonnis over hem uit.

McVeigh zal tegen de uitspraak in beroep gaan. In een brief aan de rechter heeft hij verzocht zijn advocaat Stephen Jones te vervangen. In een vraaggesprek met een Amerikaanse krant zei McVeigh woensdag dat Jones 'de zaak behoorlijk verknald heeft'. De raadsman slaagde er niet in de doodstraf voor zijn cliënt te voorkomen.

Het proces tegen de tweede verdachte, Terry Nichols, begint op 29 september met de juryselectie, maar het is onzeker of dat eveneens in Denver zal plaatsvinden. Nichols' advocaten hebben rechter Matsch om verplaatsing naar San Francisco verzocht. In Denver zou te veel publiciteit zijn geweest om een objectieve jury te garanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden