McInerney, Keret/Polonsky & Eva Meijer

De chroniqueur van de New Yorkse jetset slaat weer toe, een prentenboek over een spaarvarken, de kracht van mindfullness, dierenpraat en andere net verschenen titels.

Jay McInerney, 'de chroniqueur van de New Yorkse jetset', keert in Prachtige, dierbare dagen terug naar het echtpaar dat hij eerder de hoofdrol gunde in zijn romans De schittering valt en Het goede leven. Russell en Corinne leiden een glamourleven, maar dreigen door de gierend hoge huurprijzen hun geliefde loft in Tribeca te verliezen. Het begint als een sprookje: 'Ooit, niet eens zo heel lang geleden, kwamen jonge mannen en vrouwen naar de stad omdat ze van boeken hielden.' Vertaald door Nico Groen en Joris Vermeulen.

Jay McInerney. Hollands Diep; 19,99 euro

De Zwarte Mozart, werd hij genoemd, maar Joseph Boulogne Chevalier de Saint-George heette hij echt, de 18de-eeuwse Frans-Caribische componist, violist en schermmeester, die tijdens de Franse Revolutie vocht voor de afschaffing van de slavernij. In het gefictionaliseerde Joseph - de zwarte Mozart laat Jan Jacobs Mulder Boulogne, die zwaar gewond is geraakt op Haïti, terugkijken op zijn leven. 'Een man naar mijn hart', schrijft P.F. Thomése in een aanbeveling.

Jan Jacobs Mulder. Xander; 19,99 euro.

Joavi wil een Bart Simpson-pop. Eerst maar eens elke ochtend je warme melk opdrinken, zegt zijn vader. 'Met vel is twintig cent, zonder vel tien cent.' De munten stopt Joavi in het spaarvarken dat hij van zijn vader kreeg. 'Het glimlacht als je de twintig cent in zijn rug stopt, ook als je er maar tien cent in stopt.' Het varken stukslaan is een prentenboek van Etgar Keret en illustrator David Polonsky. Ruben Verhasselt vertaalde de tekst uit het Hebreeuws.

Keret / Polonsky. Podium; 15,- euro.

Behalve twee indrukwekkende oorlogsdagboeken (over WO1 en WO2) schreef Vera Brittain een omvangrijke, door haar ervaringen als frontverpleegster getekende autobiografie. Haar Testament of Youth, verschenen in 1933, is nu voor het eerst vertaald, als Testament van de jeugd. In het voorwoord beschrijft Kate Mosse haar kennismaking met het boek, een jaar of dertig geleden: 'Ik herinner me het ongeloof toen een voor een degenen die V.B. het meest na waren, omkwamen: haar verloofde Roland, haar broer Edward, hun vrienden Geoffrey en Victor.' Het was ook de eerste keer dat Mosse het woord 'feminisme' tegenkwam.

Vera Birttain. De Bezige Bij; 24,99 euro.

Afgelopen zomer werd bekend dat oprichter en hoofdredacteur Arianna Huffington stopt bij The Huffington Post om zich helemaal te kunnen richten op Thrive Global, een website voor gezondheid, slaap en welzijn. Deze week verscheen de Nederlandse vertaling van haar boek The Sleep Revolution, DeSlaaprevolutie, waarin Huffington eerst de huidige slaaptekortcrisis beschrijft - zelf verkeerde ze jarenlang in de veronderstelling dat werken belangrijker was dan slapen, totdat ze door een combinatie van slaaptekort, uitputting en een burn-out tegen de vlakte ging - en vervolgens ongeveer alle aspecten van de slaap behandelt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat naarmate mensen langer en beter slapen, ze meer zin hebben in seks; denk daar even aan als je je liefje weer eens wakker snurkt. Slaapmutsjes zijn onzin - alcohol vlak voor het slapengaan bevordert de nachtrust niet - maar dat je van zo'n laffe beker warme melk beter zou slapen, is óók flauwekul. Kersen werken wel slaapbevorderend, omdat ze veel melatonine bevatten. Dat soort dingen.

Arianna Huffington. 19,99 euro.

Magisch brein, Magisch hart van hoogleraar neurochirurgie James Doty begint met een spannende anekdote. Doty moet een medulloblastoom uit het hoofd van een klein jongetje halen, een kwaadaardige hersentumor. Tijdens de operatie barst een ader, het bloed stroomt alle kanten op. 'Ik moet de ader dichtklemmen en het bloeden stoppen, maar de ader is verdwenen in een poel van rood vocht, en ik kan hem niet zien.' Het hart van het jongetje stopt met kloppen, de artsen raken in paniek, en dan besluit Doty iets wat hem tientallen jaren daarvoor is geleerd: hij kalmeert zijn geest, visualiseert de ader, 'reikt in de poel van bloed' en sluit het instrument: operatie geslaagd. Doty gebruikt de anekdote als opmaat voor een mooi geschreven boek over de werking van het brein en de kracht van mindfulness.

James Doty. Lev.; 19,99 euro.

Kunnen we met andere dieren praten en zo ja: hoe dan? Is de taal van mensen speciaal of zijn álle talen speciaal? Wat is taal eigenlijk? Vragen die filosofe Eva Meijer zich stelde bij het schrijven van haar boek Dierentalen, waarin ze het empirisch onderzoek naar dierentalen bespreekt plus de filosofische vragen die dat onderzoek oproept. 'Taal misleidt niet alleen, het kan ook een brug slaan tussen verschillende werelden. Als we meer leren over dieren, kunnen we misschien beter met ze omgaan. Sommige mensen zullen ze beter willen behandelen.'

Eva Meijer. ESV W; 17,50 euro.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden