McGee en zijn hond zwichten niet

Orkaan Gustav heeft niet iedereen uit New Orleans weggejaagd. De schade die hij aanrichtte, lijkt mee te vallen...

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

NEW ORLEANS Larry McGee gaat niet weg uit het French Quarter, het toeristische hart van New Orleans waar de jazz, blues, drank en ander vermaak allang weer terug zijn. McGee (56) en zijn hond Wiley lopen door de verlaten straat waar zijn flatgebouw staat. Alleen Nationale Gardisten en politiemensen zijn er nog om hem te begroeten. De duizenden troepen staan ook klaar om te helpen bij de ‘zoek en red’ missies als de storm gaat liggen, honderden boten liggen klaar voor het redden van personen en zonodig het bergen van lijken.

De stad is leeg. De ramen zijn bedekt met houten platen en in laaggelegen wijken moeten zandzakken voor de deur bescherming bieden.

Veel huizen in de arme wijken staan nog steeds leeg. Sommige zijn vervallen en verrot. Voor deze panden kan Gustav wel eens de genadeklap zijn.

De autoriteiten herhaalden op radio en tv voortdurend dat de achterblijvers op zichzelf zijn aangewezen, maar McGee voelt zich redelijk veilig. Hij kwam een jaar geleden naar de stad als aannemer, om te helpen bij de wederopbouw.

‘Ik wil niet in de noodopvang met wildvreemden op een stretcher terechtkomen’, zegt McGee. En hij weet ook niet of hij terug zou komen, als hij zich zou laten ‘wegjagen door een storm’.

McGee heeft zich het eigengereide karakter van New Orleans eigen gemaakt. De bevolking is enerzijds blasé en nonchalant. Er komen elk jaar orkanen voorbij en je kunt niet elke zomer de boel pakken en wegrennen. Californië heeft bevingen; New Orleans orkanen.

Anderzijds weten de stedelingen als weinig anderen hoe gevaarlijk de stormen zijn. Door de aangetaste wetlands aan de kust is de natuurlijke bescherming van New Orleans en omgeving in de loop der jaren aangetast. De orkanen worden niet per se zwaarder, maar het risico op overstroming wordt groter, zoals Kathrina bewees.

En toch blijven mensen terugkomen naar de stad en de kustregio. Senator Maerie Landrieu reageerde gisteren geïrriteerd toen haar op de lokale radio werd gevraagd waarom mensen terugkomen. ‘Om dezelfde reden dat mensen overal blijven, het is thuis.’

[Zie verder pagina 5, kolom 4]

Gustav uitzitten met een ‘orkaan-dna’

Gustav uitzitten met een ‘orkaan-dna’
[Vervolg van pagina 1]

Gustav uitzitten met een ‘orkaan-dna’
Alison Roberts heeft in haar leven 23 zware stormen meegemaakt. ‘Orkanen zitten in mijn dna’, zegt de receptioniste in haar appartement in het Garden District een hoog gelegen wijk in New Orleans. Buiten is de storm losgebarsten, met zware regen en wind, en een metershoge stormvloed rond de stad. Maar Roberts oogt ontspannen, terwijl ze belt met een bezorgd familielid.

Gustav uitzitten met een ‘orkaan-dna’
Ze is geboren en getogen in de stad. Drie jaar geleden ontvluchtte ze de orkaan Katrina en de overstromingen die volgden; haar ouderlijk huis, buiten de stad, dreef toen weg.

Gustav uitzitten met een ‘orkaan-dna’
Maar deze zomer besloot ze om de orkaan Gustav ‘uit te zitten’. ‘Ik had zo’n gevoel dat het wel mee zou vallen’, zegt Roberts (45). ‘Het is een goede oefening voor ons.’ Ook voor haarzelf: elke lege fles en jerrycan in het huis zit vol drinkwater. Ze heeft genoeg voedsel in huis. ‘We konden wel een oefening gebruiken.’

Gustav uitzitten met een ‘orkaan-dna’
Het zijn met name de herstelde dijken aan de westkant van New Orleans die sinds maandagochtend werden getest door de druk van de orkaan – categorie 3 op de schaal van 5 – met zich meebracht. Bij een overstroming gaat het ook om de pompen om de stad droog te krijgen, maar het leek erop dat die deze keer niet nodig waren. Wel viel maandag op veel plaatsen de elektriciteit en kabel uit door omgevallen bomen op de bovengrondse leidingen.

Gustav uitzitten met een ‘orkaan-dna’
Veruit het grootste deel van de bevolking nam geen risico. Er zijn naar schatting slechts tienduizend mensen in de stad gebleven; meer dan driehonderdduizend inwoners zijn weg gevlucht. In de hele kustregio hebben bijna twee miljoen mensen een veilig heenkomen gezocht. Gouverneur Jindall noemde het de grootste evacuatie in de geschiedenis van zijn staat, Louisiana.

Gustav uitzitten met een ‘orkaan-dna’
De lokale en nationale autoriteiten organiseerden de uittocht soepel. Met contra-flow werden alle rijbanen van snelwegen opengesteld voor maar één richting: de stad uit. Treinen, bussen en vliegtuigen vervoerden zaterdag tienduizenden mensen uit The Big Easy en de belendende Amerikaanse zuidkust die hulp nodig hadden. De rest was toen al weg.

Gustav uitzitten met een ‘orkaan-dna’
Terwijl de lucht betrok was de vraag van de lokale media en op straat wat de gevolgen van deze orkaan waren. Niet alleen de schade van wind en water op de korte termijn. Niet alleen de gevolgen voor de benzineprijzen, omdat er zoveel booreilanden zijn in de regio; de olieproductie is zondag stopgezet. Maar ook het psychologische gevolg van een nieuwe dreun, terwijl de mensen in de stad net opkrabbelen na de verwoesting van 2005.

Gustav uitzitten met een ‘orkaan-dna’
Pagina 5: Conventie in de war

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden