McDonald's laat gentechvoer voor McNuggets-kip weer toe

De kippen waarvan McDonald's in Europa kipburgers en McNuggets maakt, mogen weer gevoerd worden met genetisch veranderd voedsel. Het hamburgerbedrijf heeft een einde gemaakt aan de vrijwillige beperking van gentechvoedsel die het dertien jaar geleden heeft opgelegd aan zijn leveranciers.

AMSTERDAM - Volgens de afspraak uit 2001 mochten de Europese kippenboeren van McDonalds hun dieren niet voeren met genetisch veranderde soja. Tegenwoordig valt aan die eis nauwelijks meer te voldoen, stelt McDonald's. Vrijwel alle soja die beschikbaar is voor veevoer, wordt geproduceerd met genetisch veranderde planten.

Het nieuwe beleid sijpelde afgelopen weekeinde naar buiten via het Duitse hoofdkantoor van McDonald's. Het geldt voor heel Europa, bevestigt de Duitse woordvoerder. McDonald's Nederland wilde maandag niet reageren. Op de Nederlandse website staat nog steeds dat McDonald's 'ervoor kiest om geen producten te gebruiken die genetisch gemodificeerd zijn'.

Volgens het Voedingscentrum zijn melk, vlees, eieren en andere producten van dieren die gevoerd zijn met genetisch gemodificeerd voedsel, zelf gentech-vrij. Genetisch gemodificeerd voer wordt in de darmen van de dieren afgebroken.

Milieu- en natuurbeschermers hebben jarenlang actiegevoerd tegen genetisch veranderd voedsel. Het belangrijkste resultaat was de Europese verplichting om op de verpakking te vermelden of een product genetisch gemodificeerd materiaal bevat. Die verplichting geldt overigens niet voor dieren die gentech-veevoer hebben gehad.

Soja voor kippenvoer komt onder meer uit Argentinië, Brazilië en Paraguay. De sojaplanten zijn via genetische veranderingen resistent gemaakt tegen de onkruidverdelger glyfosaat, die daardoor kwistig kan worden toegepast. Volgens Greenpeace leidt de teelt tot monoculturen en een grotere afhankelijkheid van boeren van chemische bedrijven. Ook zou niet vaststaan dat gentech onschadelijk is voor de gezondheid.

Schadelijke effecten zijn tot dusver echter niet gebleken. Buiten Europa bestaat veel minder weerstand tegen genetisch veranderd voedsel. McDonald's heeft in de Verenigde Staten en Canada nooit eisen gesteld ten aanzien van gentech-voedsel voor kippen.

Het Wereld Natuur Fonds zegt geen voorstander te zijn van genetische modificatie 'tot wetenschappelijk is bewezen dat hieraan geen nadelige gevolgen kleven'.

Voor het voer van runder- en varkensvlees golden volgens bij McDonald's al geen beperkingen meer ten aanzien van genetisch gemodificeerde ingrediënten, zegt de woordvoerster van McDonald's Europa. De producten van de hamburgerketen zelf bevatten volgens haar geen gentech-materiaal.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden