NieuwsImpeachment

‘McConnell heeft niet genoeg Republikeinse senatoren achter zich om oproepen nieuwe getuigen te blokkeren’

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Amerikaanse senaat, heeft momenteel niet genoeg Republikeinse senatoren achter zich om het oproepen van getuigen tijdens het impeachment-proces te kunnen blokkeren. Dat heeft hij volgens meerdere goed ingevoerde bronnen achter gesloten deuren gezegd.

Mitch McConnell (rechts). Beeld AP
Mitch McConnell (rechts).Beeld AP

De regering van president Donald Trump en zijn advocaten willen absoluut niet dat tijdens het proces nog nieuwe getuigen worden gehoord. Zij vinden dat er voldoende informatie beschikbaar is en vrezen waarschijnlijk ook dat tijdens nieuwe getuigenverhoren meer belastende informatie over Trump naar buiten kan komen.

Dat zou koren op de molen zijn van de Democraten, die een minderheid in de senaat hebben. Zij willen juist meer getuigen kunnen horen, maar hebben hiervoor tenminste vier Republikeinen nodig om tot een meerderheid te komen. Hoeveel Republikeinen nog twijfelen over het wel of niet oproepen van meer getuigen, is volgens The Guardian momenteel niet bekend.

Eerder deze week kwam naar buiten dat John Bolton, Trumps ontslagen nationale veiligheidsadviseur, in een nog te verschijnen boek schrijft dat de president inderdaad militaire hulp aan Oekraïne tegenhield, om dat land te dwingen onderzoeken aan te kondigen naar Trumps politieke rivalen.

Dit strookt met conclusies die het Huis van Afgevaardigden al eerder had getrokken. Jay Sekulow, Trumps persoonlijke advocaat, noemde het Democratische bezwaar tegen het gedrag van de president jegens Oekraïne ondertussen een ‘beleidsconflict’.

Nieuwe fase

Nu de openingsverklaringen van de Democraten en de Republikeinen zijn afgerond, begint vandaag een nieuwe fase in het afzettingsproces van Trump.

De senatoren krijgen zowel woensdag als donderdag acht uur de tijd om vragen te stellen aan de Democratische aanklagers van het Huis van Afgevaardigden en Trumps advocaten. De vragen moeten ze schriftelijk indienen bij opperrechter en procesvoorzitter John Roberts.

McConnell zei dinsdag dat de partijen om de beurt vragen mogen stellen. Hij drukte de senatoren op het hart om de vragen en antwoorden kort en bondig te houden. Volgens voorzitter Roberts moet iedere vraag binnen vijf minuten beantwoord kunnen worden.

Meer over de afzettingsprocedure:

Na drie maanden voorbereidingen begint dinsdag het impeachmentproces tegen Donald Trump. Hoe gaat dat in zijn werk? Acht vragen en antwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden