McChrystal wekt woede van Obama

De hoogste commandant van de NAVO-troepen in Afghanistan, de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal, is naar Washington ontboden om tekst en uitleg te geven over uitspraken die hij en enkele naaste medewerkers hebben gedaan tegenover het tijdschrift Rolling Stone.

Van onze buitenlandredactie

President Obama was kwaad over de uitlatingen van de generaal, zo liet het Witte Huis weten. Volgens woordvoerder Robert Gibbs heeft McCrystal een ‘enorme fout’ gemaakt.

De order om naar Washington te komen, volgde enkele uren nadat McChrystal al zijn verontschuldigingen had aangeboden voor zijn opmerkingen. Deze maken onderdeel uit van een groot profiel in de editie van Rolling Stone die komende vrijdag verschijnt. Een verslaggever volgde de generaal en zijn ondergeschikten gedurende enkele weken. Titel van het artikel: Runaway General (voortijlende generaal).

Lees hier het volledige artikel uit Rolling Stone

Verraden

In het artikel spreken McChrystal en zijn naaste medewerkers in weinig vleiende termen over een aantal hoge Amerikaanse functionarissen. Zo zegt de generaal dat hij zich verraden voelt door de Amerikaanse ambassadeur in Kabul, Karl Eikenberry. Deze had vorig jaar in een boodschap aan Washington ernstige twijfel geuit over het nut van extra troepen en over de betrouwbaarheid van president Hamid Karzai. ‘Hier heb je iemand die zich indekt voor de latere geschiedschrijving. Als het misgaat, kan hij er altijd op wijzen: ik heb het je toch gezegd.’

Uit het verhaal komt het beeld naar voren van een groep militairen in Kabul die het gevoel hebben dat ze voortdurend worden dwarsgezeten door ‘de mietjes in het Witte Huis’ (de term is van de journalist), zoals vicepresident Joe Biden. Alleen minister van Defensie Robert Gates en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton worden gezien als politici die de militaire operatie in Afghanistan begrijpen en er de nodige steun aan geven.

]]>

Fotomoment

Volgens medewerkers was McChrystal ook teleurgesteld over zijn eerste ontmoeting met president Obama in het Oval Office, hoewel de generaal wel voor hem had gestemd. ‘Het was een fotomoment van tien minuten. Obama wist niets over hem en was er met zijn hoofd niet bij’, aldus een anonieme medewerker.

Ook over gezant Richard Holbrooke worden laatdunkende opmerkingen gemaakt. Nationaal veiligheidsadviseur James Jones wordt door een hoge militair gekwalificeerd als ‘een clown die in het jaar 1985 is blijven steken’.

In een verklaring zei McChrystal dinsdag diepe spijt te hebben van de medewerking die hij heeft verleend aan het profiel in Rolling Stone. ‘Ik bied mijn oprechte excuses aan. Ik heb dit totaal verkeerd beoordeeld en het had niet mogen gebeuren.’

‘Ik heb in mijn loopbaan het beginsel van professionele integriteit altijd hoog in het vaandel gevoerd, maar het beeld dat uit dit artikel naar voren komt, voldoet ten ene male niet aan dit beginsel’, aldus McChrystal, die verder te kennen gaf ‘enorm respect te hebben voor president Obama en diens veiligheidsteam’.

McChrystal (AFP) Beeld AFP
McChrystal (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden