McCain steunt Trump tegen heug en meug

Je verlies toegeven is altijd pijnlijk. Zo ook voor oud-presidentskandidaat John McCain, die zich schoorvoetend toch maar achter Donald 'McCain is geen oorlogsheld' Trump heeft geschaard. Onderwijl kondigt zich bij de Democraten de zoveelste Super Tuesday aan. Hillary Clinton móét door, want Bernie Sanders weet maar van geen ophouden. U leest dit en meer in de USA16-nieuwsbrief.

Clinton op een campagnebijeenkomst in San Diego. Beeld afp

McCain loopt op eieren

Senator steunt Trump tegen wil en dank

Tegen heug en meug heeft oud-presidentskandidaat John McCain zijn steun uitgesproken voor Donald Trump. Een pijnlijk capitulatie voor de 79-jarige Republikein, maar ook een noodzakelijke, wil hij zijn positie als senator van Arizona - al sinds 1987 - veiligstellen.

Eerst maar dat pijnlijke. Trump, zelf geen staat van verdienste in de krijgsmacht, creëerde vorig jaar juli een relletje toen hij het militaire verleden van McCain belachelijk maakte. Tijdens de Vietnamoorlog had McCain zes jaar in krijgsgevangenschap gezeten, gemarteld en al. Het leverde hem een heldenstatus op, maar Trump was niet onder de indruk. 'Hij is een oorlogsheld omdat hij werd gevangen. Ik hou van mensen die niet gevangen worden.'

Genoeg reden voor McCain om zich tegen Trump te keren. De senator zei in maart nog dat de miljardair 'slecht geïnformeerd' was over nationale veiligheidskwesties en er 'gevaarlijke' ideeën op na hield.

Maar de populariteit van Trump onder het Republikeinse electoraat laat hem geen keuze; McCain moet zich achter hem scharen wil hij uitzicht houden op een herverkiezing. Voorzichtigheid is echter wel geboden, want met een te enthousiaste stem voor Trump dreigt hij de latino's in zijn staat van zich te vervreemden. De miljardair heeft zich niet geliefd gemaakt met zijn uitspraken over 'criminele' Mexicanen.

Zeker nu de Democraten een degelijke tegenkandidaat voor het senatorschap in Arizona hebben die goede banden onderhoudt met de latinobevolking, moet McCain op eieren lopen. Steun voor Trump tegen wil en dank hoort daar ook bij.

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

John McCain. Beeld ap

Fietsen met kandidaat Babbitt

Oud-correspondent Paul Brill blikt terug

Niemand gaf hem veel kans. Maar Bruce Babbitt, oud-gouverneur van Arizona, was een onverbeterlijke optimist. En dus ging hij al medio 1987 de hele staat Iowa (bijna anderhalf keer zo groot als Nederland) doorfietsen, in de hoop zoveel indruk te maken dat de kiezers in de Democratische voorverkiezingen hun stem aan hem zouden geven.

De media waren vol lof, hij was een weldenkend politicus, maar toen ik in januari 1988 anderhalve dag met hem mee mocht reizen (vliegtuig en auto, godzijdank) stond hij nog steeds pas op de vierde plaats en spelde de grootste krant van Iowa zijn naam verkeerd. En dat niet een sterverslaggever van de New York Times of de Washington Post zich aan boord meldde, maar een correspondent van een Nederlandse krant met een rare naam, was duidelijk even slikken voor Babbitt.

Maar hij was een ruimhartig man, misschien wel te ruimhartig voor de slag om het Witte Huis, en dus nodigde hij de buitenlandse journalist met een royaal gebaar uit om naast hem plaats te nemen. Vele uren van geanimeerde conversatie volgden, onderbroken door matig bezochte campagne-evenementen in diverse stadjes.

Babbitt veroverde uiteindelijk 6 procent van de stemmen. Kort daarop staakte hij zijn campagne. Tien maanden van zijn leven besteed aan een mission impossible. Maar in 1993 volgde toch een beloning: president Bill Clinton benoemde hem tot minister van Binnenlandse Zaken. Hij zette de National Landscape Conservation System op, bestaande uit 14 grote natuurgebieden. Met fietsroutes.

Bruce Babbitt wilde wel op pad met die Nederlandse journalist.

Clinton móét door

Want Sanders weet van geen ophouden

Dinsdag 7 juni is qua gedelegeerden de zoveelste Super Tuesday bij de Democraten; alleen al in Californië worden dan 546 gedelegeerden verdeeld tussen Bernie Sanders en Hillary Clinton. Maar echt spannend in de strijd om de kandidatuur wordt het deze dinsdag niet. Clintons race is eigenlijk al weken gelopen, dankzij haar sterke start en de steun van supergedelegeerden, de partijbonzen die al vroeg in de race hun steun toezegden aan het Clinton-kamp.

Toch is ze geheel tegen de verwachting in donderdag naar Californië gevlogen om op het laatste moment nog campagne te voeren. Want Clinton heeft het virtuele verschil in de peilingen tussen haar en opponent Sanders de laatste weken steeds kleiner zien worden. Een nederlaag wordt gevreesd.

Een verlies in Californië is op de korte termijn te overzien: beetje bij beetje harkt Clinton haar benodigde gedelegeerden wel binnen. Maar wat betekent het als ze de belangrijkste staat niet kan winnen, houdt het Sanders-kamp de voormalige First Lady voor. Wat zijn dan haar kansen in het hele land in november? In het bijzonder in de tien 'swing states', zoals Florida en Ohio, die de uitkomst van de verkiezingen zullen gaan bepalen.

In deze voorbeschouwing legt verslaggever Stieven Ramdharie uit waarom Clinton ondanks haar eerdere plannen naar de westkust afreist en wat Sanders' (enigszins onhaalbare) plan is om alsnog op het stembiljet te eindigen.

Clinton-aanhangers in Californië Beeld ap

Wat we elders lazen, zagen en hoorden

Wat Clinton kan leren van de campagnestrategen van Lyndon B. Johnson

De Republikeinen hebben een presidentskandidaat die tegen de wens van de partij-elite in de kandidatuur heeft veroverd. De Democraten hebben juist een kandidaat die het levende bewijs is van het Washingtonse establishment. En zowel binnen als buiten de VS is het onrustig. Het had 2016 kunnen zijn, maar het is 1964, schrijft Politico. Het gaat over de strijd tussen Barry Goldwater en Lyndon B. Johnson. En dan specifiek over een reclamespotje die tijdens deze campagne werd gemaakt en door de New York Times is uitgeroepen tot 'misschien wel de meest controversiële commercial ooit'. Wat is er zo bijzonder aan dit spotje, wie bedacht hem en welke tips hebben de makers voor Clinton in haar strijd tegen Trump? In dit interessante artikel leest u het.

Still uit de reclamespot van Lyndon B. Johnson.

Deze nieuwsbrief, maar dan de hele week door

We kunnen u niet vaak genoeg wijzen op ons USA16-blog. In de aanloop naar de verkiezingen volgen we in dit zogenaamde 'slowblog' de waan van Washington op de voet. Verwacht er geen doorwrochte analyses zoals u die óók van ons gewend bent, maar juist het kleine grut. We brengen u opvallende filmpjes en relletjes zoals deze week de onverwachte steun voor Donald Trump vanuit een Noord-Koreaanse staatskrant en een verslag van een golfpartij met een geopolitieke wending.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden