McAlpine vervolgt iedereen die hem van pedofilie beticht

De Britse conservatieve politicus die in Newsnight van de BBC valselijk van kindermisbruik werd beschuldigd, krijgt van de omroep een schadevergoeding van 230.000 euro. Maar Alistair McAlpine (70) onderneemt ook gerechtelijke stappen tegen iedereen die hem op internet van pedofilie beticht. Wie McAlpine via Twitter beschimpte kan zich maar beter vrijwillig melden en verontschuldigen, zo waarschuwen zijn advocaten. Doen ze dat niet, dan zullen ze worden vervolgd. De valse beschuldiging in Newsnight leidde tot het aftreden van de BBC-top en blijft een schandvlek op het blazoen van de gerenommeerde omroep.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Met de gerechtelijke vervolging wil McAlpine de zogenaamde 'procesvoering door Twitter' een halt toeroepen. Indien de voormalige adviseur van Margaret Thatcher en schatbewaarder van de conservatieve partij daarin slaagt, wordt dat een primeur. Gebruikers van sociale media zullen dan aansprakelijk kunnen worden gesteld voor hun lasterlijke commentaren.

'Heel lange lijst'
Andrew Reid, de raadsman van McAlpine, stelt te weten wie het gerucht de wereld instuurde. Die personen zullen een brief ontvangen. Daarin wordt gesteld dat ze 48 uur hebben om te reageren. Hij voegt er aan toe dat er 'een heel lange lijs' is van mensen die zo'n brief zullen krijgen.

'Er is iets mis met de wereld'
McAlpine zelf stelt dat geen enkele compensatie de schade aan zijn reputatie kan herstellen. Hij verklaarde aan de BBC: 'Je kan mensen niets ergers aandoen. Het kruipt in je botten, het maakt je woest en het kruipt in je ziel. Je gaat ervan denken dat er iets mis is met de wereld'.

Het hele schandaal begon toen Iain Overton, hoofdredacteur van het Bureau of Investigative Journalism dat de reportage voor Newsnight maakte, een Twitterbericht stuurde. Daarin stond: 'Als alles goed gaat, hebben we vanavond een Newsnight over een voormalig politiek figuur die pedofiel is'.

Speculaties
Daarop volgde een storm aan speculaties over de identiteit van de beschuldigde. Newsnight maakte die avond, 2 november, de naam niet bekend. Het programma This Morning op ITV en Sally Bercow, de vrouw van de voorzitter van het Lagerhuis, staan nu in de vuurlinie.

Twee dagen later twitterde Sally Bercow: 'Waarom is Lord McAlpin een trend op Twitter *Onschuldig gezicht*'. Daarmee wees ze erop dat de naam van de politicus herhaaldelijk werd genoemd op de sociale netwerksite. Op Twitter heeft mevrouw Bercow zich nadien geëxcuseerd, maar McAlpine wacht nog altijd op een persoonlijke verontschuldiging.

Onderzoeksjournalistiek
Reid, de advocaat van McAlpine, verklaarde vanmorgen: 'Jammer genoeg moeten we tegen heel wat mensen gerechtelijke stappen gaan ondernemen. De volgende op onze lijst is het programma This Morning van ITV, waar Phillip Schofield het presteerde de premier in verlegenheid te brengen en de reputatie van mijn cliënt te vernielen'. Schofield confronteerde David Cameron vorige week live op de radio met een lijst van vermeende pedofielen.

Het onderzoek dat Newsnight voerde naar aantijgingen van seksueel misbruik in een kindertehuis in Wales in de jaren zeventig werd samen met het Bureau of Investigative Journalism gevoerd. Ook zij kunnen een dagvaarding van McAlpine verwachten.

McAlpine runt momenteel met zijn derde vrouw een Bed & Breakfast in een gerenoveerd klooster in het Zuid-Italiaanse Puglia.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden