Mbo'er krijgt toch reiskosten

Tweede Kamer stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor reiskostenregeling mbo-scholieren...

Den Haag Scholieren tot 18 jaar in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) krijgen vanaf volgend schooljaar een vergoeding voor hun reiskosten in het stads- en streekvervoer. Ze krijgen geen volwaardige ov-jaarkaart, maar een tegemoetkoming. De Tweede Kamer stelt daarvoor 30 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie kreeg donderdagavond bij het debat over de Miljoenennota een meerderheid achter zijn voorstel. De reiskostenvergoeding gaat in per augustus 2009 en kost volgend jaar 15 miljoen euro.

Het ministerie van Onderwijs, de mbo-raad, de provincies en de NS onderhandelen nog over hoe de tegemoetkoming er precies uit gaat zien. De nieuwe regeling geldt overigens niet voor mbo-scholieren vanaf 18 jaar. Zij hebben nu al, net als studenten op hogescholen instellingen en universiteiten, een ov-studentenkaart.

De regeringsfracties vertimmeren voor 140 miljoen euro aan de Miljoenennota (2009). Op voorspraak van het CDA komt er in drie jaar 165 miljoen euro extra vrij om regionale knelpunten in de infrastructuur te verbeteren. Ook het ontwikkelen van kwalitatief goede woningbouw en bedrijventerreinen komt uit dit budget.

Oppositiepartijen SP en GroenLinks eisten van het kabinet een garantie dat gehandicapten en chronisch zieken er in 2009 niet op achteruit gaan. Zij dreigen koopkracht te verliezen door bezuinigingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het Nibud rekende uit dat een alleenstaande met minimumloon – ondanks de 100 miljoen euro die het kabinet extra uittrekt – er gemiddeld 2,7 procent op achteruit gaat. Een stel met hetzelfde inkomen levert tot 5,5 procent in.

Het kabinet wilde die harde toezegging niet doen. Wel heeft premier Balkenende de Tweede Kamer beloofd naar de financiële positie van deze groep te kijken. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer nam daar genoegen mee. ‘We wachten de brief af. We vertrouwen erop dat daar ook koopkrachtmaatregelen aan worden verbonden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden