Mbo'er die praktijk niet kent, vindt lastig werk

De werkloosheid onder pas afgestudeerden en schoolverlaters is op alle opleidingsniveaus weer toegenomen. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Mbo'ers met weinig werkervaring zijn het vaakst werkloos.

AMSTERDAM - Vorig jaar zat 17 procent van hen zonder baan, een verdriedubbeling ten opzichte van de situatie voor de crisis.

Het ROA doet jaarlijks onderzoek onder schoolverlaters, anderhalf jaar nadat zij de deur achter zich dichttrokken. Bij alle opleidingsniveaus was in 2013 sprake van meer werkloosheid. Er is wel verschil, per sector, niveau en woonplaats. In Zeeland is bijvoorbeeld maar 4 procent van de afgestudeerde mbo'ers werkloos, tegenover 17 procent in Flevoland.

Van de recentelijk afgestudeerden met een hbo- of wo-diploma had 10 procent van de ondervraagden in 2013 geen baan, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2008. Bij mbo'ers met een afgesloten beroepsopleidend leertraject (de hele week naar school en daarnaast stage lopen) was dat 17 procent. Het verschil per niveau heeft deels te maken met verdringing. Eén op de vier afgestudeerden met een mbo- of wo-diploma werkt volgens het onderzoek onder zijn niveau. Zo verpesten zij de kansen van hun lager opgeleide collega's.

Mbo'ers die een beroepsbegeleidend traject volgden, doen de beste zaken met 4,6 procent werkloosheid onder de afgestudeerden. In 2008 was dat maar 1 procent. Een woordvoerder van de MBO Raad zegt: 'Deze leerlingen werken vier dagen per week tijdens hun opleiding en blijven dus makkelijker plakken. We hebben door de crisis wel een tekort aan stage- en leerwerkplekken. Dat betekent dat een grote groep mbo'ers min of meer gedwongen een beroepsopleidend traject zal volgen. Daarin kunnen we moeilijker toekomstgericht opleiden. We weten bijvoorbeeld dat na de crisis veel vraag zal zijn naar afgestudeerden in de bouw. Maar omdat er nu te weinig stageplekken zijn kunnen wij die mensen niet leveren.'

Maatregelen tegen werkloosheid onder afgestudeerden zijn samen te vatten als 'stimuleren om verder te leren' en 'het arbeidsperspectief bij elke opleiding duidelijk maken'. Christopher Meng van het ROA: 'Je kansen zijn sterk afhankelijk van het opleidingsniveau. Mbo-4-leerlingen worden bijvoorbeeld opgeleid tot verpleegkundigen. Daar is veel vraag naar. Maar op niveau 2 is het werkloosheidspercentage in de gezondheidszorg juist hoog, 25 procent, omdat daar vooral verzorgenden vanaf komen. Dat werk verdwijnt juist. Dan is doorleren een oplossing.'

Tweederde van de mbo'ers met een baan heeft een flexibele aanstelling.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden