Mazelenpil zou voor Biblebelt acceptabele optie kunnen zijn

Amerikaanse en Duitse wetenschappers hebben een medicijn ontwikkeld dat uitbraken van mazelen mogelijk kan indammen. De pil remt meteen na een infectie de vermenigvuldiging van het virus waardoor symptomen uitblijven en het besmettingsgevaar wijkt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - De mazelenpil kan van belang zijn nu de ziekte wereldwijd epidemieën veroorzaakt. Alleen al in Europa zijn het afgelopen jaar 10 duizend besmettingen gemeld, waarvan ruim 2.500 in Nederland. Oorzaak van de uitbraken is de lage vaccinatiegraad in bepaalde regio's, zoals de Biblebelt, waar ouders om religieuze redenen hun kinderen vaak niet laten inenten.

Het mazelenvirus verspreidt zich door de lucht en is zeer besmettelijk maar het duurt een dag of tien voordat een infectie tot symptomen leidt. Na besmetting is het voor vaccinatie te laat; het duurt immers even voordat beschermende antistoffen zijn aangemaakt. Maar de pil kan dan wel uitkomst bieden, constateren de onderzoekers vandaag in Science Translational Medicine.

Ze deden hun onderzoek bij fretten, maar omdat die dieren geen mazelen kunnen krijgen, infecteerden ze hen met het CDV-virus, dat sterk verwant is aan mazelen.

De dieren die daarna dagelijks het medicijn kregen, herstelden terwijl de onbehandelde dieren allemaal dood gingen. De dieren die overleefden, bouwden bovendien een stevige immuunrespons op tegen het virus waardoor ze beschermd waren tegen nieuwe infecties.

Het medicijn remt de werking van het eiwit dat het mazelenvirus gebruikt om zich te vermenigvuldigen, verduidelijkt viroloog Rory de Vries (Erasmus MC), expert op het gebied van mazelen. Een medicijn dat bij fretten een dodelijk virus onschadelijk maakt, kan volgens de onderzoekers bij mensen een verwant en relatief mild virus waarschijnlijk ook bestrijden. Zij verwachten dat mensen die twee weken de pil slikken van het mazelenvirus verlost zijn. Of dat ook echt zo is, moet blijken uit klinisch onderzoek maar dat kan nog jaren duren, benadrukt De Vries.

De mazelenpil is geen alternatief voor vaccinatie, waarschuwen de onderzoekers, maar kan wel bijdragen aan het uitroeien van de ziekte in gebieden met een lage vaccinatiegraad. Probleem is alleen dat mensen het medicijn moeten gaan slikken vlak nadat ze besmet zijn geraakt, zegt De Vries, terwijl ze dat niet weten omdat ze nog niet ziek zijn.

Hij denkt dat een pil een optie kan zijn in gezinnen waarvan de kinderen niet zijn gevaccineerd. Als in die gezinnen een kind mazelen krijgt, is de kans groot dat ze andere gezinsleden infecteren. De mazelenpil kan dan verspreiding van de ziekte voorkomen.

De vraag is alleen of ouders die zich om geloofsredenen verzetten tegen vaccinatie hun (op het oog) gezonde kinderen wel een medicijn zullen geven dat de ziekte voorkomt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden