Mayonaise in de kunst gepleurd

Een recept:..

Men menge in een royaal gemeten mate rivier- kreeft met gepelde roze garnalen en be- pleure de mengeling minstens zo royaal met mayo(naise)

Of deze dichtregels van Jules Deelder een plekje in de nationale literatuurgeschiedenis veroveren, moet nog worden bezien. Maar opmerkelijk is deze strofe zeker. Niet veel kunstenaars zullen zich laten inspireren door zoiets ordinairs als mayonaise.

In het boekje Sauzen met Calvé (uitgegeven ter gelegenheid van het nieuwe logo van deze sausproducent) verwoorden twaalf Nederlanders met verschillende achtergronden hun diepste gevoelens over het goedje dat de rest van Nederland zo achteloos over de frieten 'pleurt'. Zo verzon Jan Cremer een erotisch recept, presenteert Herman Brood andermaal een dubieuze levenswijsheid, en beschrijft de culinaire hot shot Johannes van Dam de geschiedenis van dit goudgele natuurproduct.

Maar nog opmerkelijker zijn de portretten van de auteurs die Jurriaan van Hall maakte voor het boekje. In plaats van met verf of inkt schilderde de kunstenaar met mayonaise, ketchup, en whiskey- en andere sauzen op Turks brood. Eenvoudig was dat niet: de saus loopt uit, krijgt gele korsten en gaat stinken. Daarom werd een digitale foto van het portret gemaakt. Van de opname is daarna een print gemaakt op canvas (25 bij 38 centimeter). Het resultaat is vanaf vandaag te zien in Gallery Donkersloot in Amsterdam. De mayo-doeken gaan weg voor rond de duizend gulden.

Daar kunnen zelfs creaties met kurk niet aan tippen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden