Nieuws

Maya’s krijgen excuses van Mexico voor eeuwenlange uitbuiting en discriminatie

De Mexicaanse regering heeft maandag officieel excuus aangeboden aan de inheemse Mayabevolking voor eeuwenlange misstanden, uiteenlopend van discriminatie tot brute uitbuiting.

Redactie
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador (rechts) met de president van Guatemala, Alejandro Giammattei (midden). Beeld AFP
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador (rechts) met de president van Guatemala, Alejandro Giammattei (midden).Beeld AFP

‘Vandaag vragen we vergeving voor het onrecht dat het Mayavolk in de loop van de geschiedenis is aangedaan en voor de discriminatie waarvan ze vandaag de dag nog steeds het slachtoffer zijn’, zei minister van Binnenlandse Zaken Olga Sánchez Cordero.

De verontschuldiging van de Mexicaanse regering maakt deel uit van 500ste verjaardag van de verovering door de Spanjaarden en de 200-jarige Mexicaanse onafhankelijkheid, waarbij dit jaar wordt stilgestaan. ‘We bieden onze meest oprechte excuses aan het Mayavolk aan voor de verschrikkelijke misdaden die zijn begaan door individuen, en nationale en buitenlandse autoriteiten tijdens de verovering, gedurende drie eeuwen van koloniale overheersing en twee eeuwen van een onafhankelijk Mexico’, zei president López Obrador.

De president verwees in het bijzonder naar de Kastenoorlog van 1847-1901, een inheemse opstand tegen Mexicaanse kolonisten en de regering. De opstand eindigde begin mei 1901, toen Mexicaanse troepen Felipe Carrillo Puerto veroverden. Daarbij kwamen zo’n 250.000 mensen om het leven.

De regering erkende ook het racisme en de verwaarlozing waarmee de etnische minderheid nog steeds wordt geconfronteerd. Hoewel de Mayacultuur een belangrijke trekpleister is voor toeristen, profiteren de Maya’s daar zelf nauwelijks van. De meesten leven als kleinschalige boeren of fruittelers, of werken als bouw- of schoonmaakpersoneel in dure resorts.

Maya Train-project

Tijdens de ceremonie waren protesten te horen van bewoners die zich verzetten tegen de bouw van Lopez Obrador’s ‘Maya Train’-project. Dat gaat Caribische resorts verbinden met oude archeologische vindplaatsen. ‘We hebben een prachtige geschiedenis, en worden vaak als voorbeeld gehouden. Veel mensen verdienen veel geld met onze naam, maar dat geld komt nooit in onze gemeenschappen terecht’, zei Maya-activist Alfaro Yam Canul.

De Mexicaanse president werd bij de ceremonie in de zuidoostelijke staat Quintana Roo vergezeld door de president van Guatemala, Alejandro Giammattei. Ook Guatemala heeft een grote Mayabevolking. Volgens Giammattei zijn slavernij en oorlog in zijn land vervangen door problemen als geweld en migratie. ‘We worden nog steeds geconfronteerd met het verlies van mensenlevens, nu als gevolg van de georganiseerde misdaad en ondervoeding’, zei hij.

Het rijk van de Maya’s strekte zich vanaf enkele honderden jaren voor Christus tot circa 900 na Christus uit over delen van Midden-Amerika en Mexico.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden