Maya-monument in Belize vergruizeld tot bouwmateriaal

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Het land rondom is zo plat als een dubbeltje. Iemand kan dus moeilijk volhouden dat hij dacht dat de meer dan 30 meter hoge Maya-piramide in Belize een gewone heuvel was. Bovendien is het monument wijd en zijd bekend. Hoe dan ook, hij is er niet meer. Een bouwbedrijf heeft hem afgegraven voor bouwmateriaal. Om wegen mee op te hogen.

De regering van het Midden-Amerikaanse Belize heeft een diepgaand onderzoek aangekondigd naar de verwoesting van het Nohmul-complex in het noorden van het land, die vorige week werd ontdekt. De piramide is met bulldozers een kopje kleiner gemaakt. Alleen de kern van het bouwsel staat nog overeind.

Het ministerie van Toerisme en Cultuur noemt de verwoesting 'bruut, dom en onbegrijpelijk'. Precolumbiaanse culturele monumenten als Nohmul zijn bij wet beschermd. 'Deze minachting voor onze wetgeving is onbegrijpelijk', aldus een verklaring.

De Verenigde Volkspartij, de belangrijkste oppositiepartij van Belize, eist dat de daders snel voor de rechter worden gebracht. Volgens de partij is vernietiging van Maya- ruïnes niet alleen treurig omdat het belangrijk nationaal erfgoed betreft, maar ook omdat het de toerisme-industrie schaadt.

Het ceremoniële complex van Nohmul is een van de grootste Maya-complexen in Belize. De geschiedenis ervan gaat meer dan 2.300 jaar terug. De huidige ruïnes, die dateren uit de zevende tot de negende eeuw, zijn nog maar voor een klein deel onderzocht.

De gesloopte piramide ligt op een privé-suikerrietplantage en was niet door een muur omgeven, zoals veel gerestaureerde piramides. 'Maar de daders wisten goed dat het een oud bouwwerk was, het is schandelijke luiheid', aldus Jaime Awe, hoofd van het Archeologisch Instituut van Belize.

Archeologen wereldwijd hebben ontzet gereageerd, temeer daar het niet de eerste keer is dat Maya-cultuurgoed is verwoest. 'Het slopen van ruïnes voor bouwmateriaal is een chronisch probleem in Belize. Het San Esteban-complex is verdwenen, de twee piramides van Louisville, andere bouwsels in Nohmul, veel kleinere sites. Maar dit lijkt de grootste verwoesting tot nu toe', verklaarde Norman Hammond, een in Belize gespecialiseerde Amerikaanse archeoloog, tegen persbureau AP.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden