May wil geen televisiedebatten: 'Campagne op straat uitvechten, niet in studio'

Theresa May is onder grote druk komen te staan om voor de verkiezingen deel te nemen aan twee televisiedebatten. De BBC en ITV hebben zelfs gedreigd om debatten desnoods zonder de premier te organiseren. In het Lagerhuis hebben de oppositieleiders Jeremy Corbyn, Tim Farron en Angus Roberton May woensdag beticht van lafheid.

Theresa May verlaat 10 Downing Street op woensdag 19 april Beeld null
Theresa May verlaat 10 Downing Street op woensdag 19 april

May had eerder op de dag gezegd op traditionele wijze te willen campagne voeren, van dorp naar dorp, van deur naar deur. Bovendien staat ze zover voor in de peilingen dat ze alleen iets te verliezen heeft bij zulke onvoorspelbare optredens.

Televisiedebatten zijn een relatief nieuw verschijnsel in de Britse politiek. In 2010 werden ze voor het eerst gehouden. David Cameron kreeg al snel spijt van deelname aan de drie debatten omdat de frisse nieuwkomer Nick Clegg de show stal. Bij de volgende verkiezingen was er maar een, weinig memorabel debat tussen de zeven partijleiders. In de aanloop naar het EU-referendum waren er meerdere televisiedebatten, maar Cameron zelf beperkte zich tot gesprekken met bekende interviewers en directe confrontaties met kiezers in televisiestudio's. May is geen natuurlijke debater en houdt de zaken liever onder controle.

Groen licht

Met een ruime meerderheid heeft het Britse Lagerhuis groen licht gegeven voor de vervroegde verkiezingen die May dinsdag aankondigde. 522 parlementariërs stemden woensdag voor, dertien tegen. De Brexit-onderhandelingen met de EU beginnen pas na de Britse verkiezingen van 8 juni, liet Brussel woensdagmiddag weten.

Ze stelt zich op het standpunt dat het nu al glashelder is wat er op het spel staat: een 'krachtige' leider met een duidelijke Brexit-visie tegenover een 'zwakke' leider, Corbyn, die ambivalent staat met betrekking tot Brexit en bij winst mogelijk in zee moet gaan met de Schotse nationalisten. Wat dat betreft is de Brexit-verkiezing een combinatie van de parlementsverkiezing van 2015 en het EU-referendum. Twee jaar geleden kozen de Britten voor de zekerheid voor het vertrouwde leiderschap van David Cameron, uit angst voor een experimentele coalitie tussen Ed Miliband en de Schotten.

De Schotse nationalisten weigerden woensdag in te stemmen met het houden van verkiezingen, maar een grote meerderheid van het Lagerhuis volgden Mays voorstel. Opvallend genoeg klaagden de Schotten na Mays aantreden als premier dat ze geen mandaat had. Elders in Londen maakte oud-minister van Financiën George Osborne bekend dat hij het Lagerhuis, voor nu, gaat verlaten. Hij was de architect van de glansrijke verkiezingszege die zijn vriend Cameron twee jaar geleden boekte. Oppositie tegen Brexit voert deze eurogezinde Conservatief komende tijd liever als hoofdredacteur van The Evening Standard.

Jeremy Corbyn, leider van de Labour Party Beeld null
Jeremy Corbyn, leider van de Labour Party

Steun

Na een telefoongesprek met May heeft Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vanuit Brussel laten weten dat de Brexit-onderhandelingen pas na de verkiezingen van 8 juni beginnen. Het lijkt erop dat May niet heeft gehandeld uit een oprisping maar dat ze al langer van plan was verkiezingen uit te schrijven. Het kan verklaren waarom ze twee weken heeft gewacht met het versturen van de artikel-50 brief. In besloten kring had Brexit-minister David Davis vorig jaar al laten weten dat verkiezingen nodig zijn om het Brexit-proces te beschermen. Met publieke steun staat May sterker in Brussel.

Lees verder over de aankomende Britse verkiezingen

Commentaar van Arnout Brouwers: Theresa May wil positie versterken, maar er kan nog veel gebeuren. Een zege van Theresa May op 8 juni kan de kans op een 'soft Brexit' vergroten, maar niets is zeker.

Vervroegde verkiezingen: grote gok of briljante zet van Theresa May? 'Theresa Maybe', zo is ze genoemd door The Economist - een premier die krachtig wil overkomen maar ondertussen een twijfelaarster is.

'Tiny Tim' is hij spottend genoemd, met name vanuit Conservatieve hoek. Maar voor de kleine, rossige leider van de Liberaal-democraten Timothy James 'Tim' Farron vormen de vervroegde verkiezingen een uitgelezen mogelijkheid om zich te profileren als de leider van de eurogezinde Britten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden