Brexit

May vraagt Britse bevolking in open brief om verzet om brexit te staken

Om voldoende steun te krijgen voor het Brexit-akkoord heeft de Britse premier Theresa May een beroep gedaan op de Britse burgers. In een open brief schrijft ze dat voor- en tegenstanders van de brexit hun strijd moeten staken en het vertrek uit de EU moeten gebruiken als een periode voor ‘vernieuwing en verzoening’. 

De Britse premier Theresa May Beeld EPA

Volgens May moet de brexit nu worden doorgezet, zodat ministers zich weer kunnen richten op wat echt belangrijk is voor de inwoners van het land, zoals ‘het verbeteren van de gezondheidszorg, het bouwen van meer huizen en het bestrijden van onrechtvaardigheid’. Met de brief aan de kiezers probeert ze de vele critici in het parlement onder druk te zetten. De brief is verstuurd naar de media en gepubliceerd op een website van de regering.

De premier is van mening dat 29 maart, als de Britten definitief geen deel meer uitmaken van de EU, ‘het punt moet markeren dat we de labels ‘vertrekken’ en ‘blijven’ voor altijd naast ons neerleggen en we weer als één volk tot elkaar komen’.

Zoals het er nu naar uitziet is de kans uiterst gering dat het akkoord door het Lagerhuis komt. Reeds 84 Conservatieve afgevaardigden hebben aangekondigd tegen te stemmen, waarbij het zowel gaat om ‘Leavers’ als ‘Remainers’. De Labour -oppositie en de DUP, de Noordierse gedoogpartner van Mays minderheidsregeringen, zijn tegen de deal die over ruim twee weken ter stemming zal komen. Voormalig Brexit-minister Dominic Raab heeft gezegd dat het beter is om binnen de EU te blijven dan akkoord te gaan met het akkoord. Wat er na een verloren stemming zal gebeuren, is momenteel de grote vraag in Westminster.

Lees meer

Laatste plooi voor Brexitakkoord in EU gladgestreken
De laatste plooi rond het Brexitakkoord – onenigheid tussen Londen en Madrid over Gibraltar – is zaterdagmiddag gladgestreken. Zondag zullen de regeringleiders van de 27 landen die lid blijven van de EU en de Britse premier May, hun steun geven aan het akkoord dat een ordelijk vertrek volgend jaar van het Verenigd Koninkrijk uit de EU moet waarborgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden