May verliest belangrijke adviescommissie: regering zou verlamd zijn door Brexit

Aan de vooravond van de Brexit-climax in Brussel is de Britse premier Theresa May getroffen door een nieuwe tegenslag. Een belangrijke adviescommissie onder leiding van oud-minister Alan Milburn, die haar adviseerde over het eerlijker maken van de Britse samenleving, is in het weekeinde opgestapt.

Premier May voor de ambtswoning op Downing Street 10. Beeld epa
Premier May voor de ambtswoning op Downing Street 10.Beeld epa

Het gevoel heerste dat er op 10 Downing Street niet geluisterd werd en dat de regering is verlamd door de Brexit. Het is veelbetekenend omdat May de roep om een Brexit interpreteert als een protest tegen de sociale ongelijkheid ten gevolge van een doorgeslagen neoliberalisme.

Ruzie

De kritiek van Milburn sluit aan bij een langverwacht politiek boek dat vandaag verschijnt. In Fall out: a year of political mayhem beschrijft Tim Shipman, politiek redacteur van The Sunday Times en auteur van de Brexit-bestseller All out war, hoe slecht Downing Street functioneert. Terwijl met de Brexit de grootste uitdaging sinds D-day stond te wachten, werd er volop geruzied over de vraag of Brexit-minister David Davis het vliegtuig van May mocht gebruiken (Davis dreigde zelfs zijn werk neer te leggen), de premier wel of niet in een leren broek kon poseren en met welke kleur pen (blauw of zwart) de artikel-50 brief moest worden ondertekend.

Oud-minister Alan Milburn en zijn adviescommissie vinden dat de regering is verlamd door de Brexit. Beeld epa
Oud-minister Alan Milburn en zijn adviescommissie vinden dat de regering is verlamd door de Brexit.Beeld epa

The Terrible Twins

Aan de giftige sfeer in de ambtswoning werd voor de dramatisch verlopen verkiezingen van juni bijgedragen door Mays topadviseurs Fiona Hill en Nick Timothy. 'The Chiefs' - ook wel The Terrible Twins - hadden de premier in hun macht en voerden een schrikbewind uit, dat volgens medewerkers grensde aan huiselijk geweld. Bewindslieden en topambtenaren werden, in een daarvoor bestemde kamer, regelmatig verrot gescholden. Minister Boris Johnson deed er zelfs melding van bij de politie. Het Brexit-beleid werd vrijwel exclusief bepaald door Timothy, die zich als een Raspoetin gedroeg.

Geringe voorbereiding

Op basis van anonieme, hooggeplaatste bronnen schetst Shipman, de toonaangevende journalist van Westminster, een even kluchtig als vernietigend beeld van May en de haren. Leiders in Brussel ervoeren ontmoetingen met de premier als ongemakkelijk door de Pinter-achtige stiltes die ze vaak laat vallen. Davis wordt neergezet als een luie bewindsman die niet lastig wil worden gevallen met kritiek. Bij zijn eerste telefoongesprek met EU-onderhandelaar Michel Barnier sprak hij over visserij in de Oostzee, in de veronderstelling de Finse minister van Buitenlandse Zaken aan de lijn te hebben.

De grote makke van Londen, zo blijkt uit het boek, is de geringe voorbereiding mede te danken aan Mays voorganger David Cameron, die geen rekening had houden met een Brexit-scenario. Eenzelfde probleem (geen voorbereiding) speelde bij de plotseling uitgeroepen parlementsverkiezingen, die May zo hebben verzwakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden