May struikelt voort, Britten en Brussel blijven in onzekerheid

Het gestuntel van de Britse premier in Manchester maakte de goede indruk van Florence ongedaan.

Beeld afp

De angst dat Labourleider Jeremy Corbyn als winnaar uit nieuwe Lagerhuisverkiezingen komt, weerhield de Conservatieven ervan af te rekenen met de vrouw die de verkiezingen van juni uitschreef en ternauwernood overleefde: Theresa May.

De Britse premier, die vorige week in Florence nog woorden van toenadering had gesproken voor Europees gebruik, slaagde er geen moment in haar gedemoraliseerde partij op te peppen. Integendeel: haar congrestoespraak was zowel inhoudelijk als qua uitvoering een sof.

Haar kwelgeest Boris Johnson, de eigenzinnige minister van Buitenlandse Zaken die als enige in staat wordt geacht Corbyn af te stoppen, consolideerde zijn positie. Collega-ministers die bij May op zijn aftreden aandrongen, kregen geen gehoor. De in het nauw gedreven premier klampt zich noodgedwongen aan Johnson vast.

Johnson had de afgelopen dagen ferme taal uitgeslagen over het onderwerp waarover May niet wilde spreken: de Brexit. Op het congres in Manchester bond de harde brexiteer in, met zijn niet al te geloofwaardige verzekering dat hij voor 'honderd procent' achter de premier stond.

Voor de buitenwacht werd in Manchester de goede indruk die May in Florence had achtergelaten, weer uitgewist. Daar had ze een verzoenende toon aangeslagen in de richting van de onderhandelaars van de Europese Unie. Ze erkende dat er na maart 2019 een overgangsperiode nodig zal zijn, waarin de huidige EU-regelgeving, inbegrepen het vrije verkeer van personen, voor het VK van toepassing zou blijven. Ook in financieel opzicht deed May in Florence belangrijke concessies door te beloven gedane toezeggingen te honoreren.

Komiek Lee Nelson overhandigde May een ontslagdocument. Beeld afp

Zo leek May afscheid te nemen van het adagium van de harde brexiteers dat 'geen deal met Brussel beter is dan een slechte deal'. Maar dat sentiment bleek in Manchester juist springlevend. En zolang May te zwak is om in eigen huis de tegenstellingen over de Brexit de kop in te drukken, zal de stagnatie aan de onderhandelingstafel voortduren.

Theresa May heeft een kans laten liggen om haar in Florence ingeslagen constructieve koers te bevestigen. Daarmee heeft ze de Britten, in het bijzonder de in onzekerheid verkerende bedrijven, een slechte dienst bewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden