May reageert laconiek op harde Brexit-opstelling Europese leiders

Het is slechts een uitgangspunt voor de onderhandelingen. Dat was de laconieke reactie van de Britse premier May op de harde opstelling van de Europese leiders zaterdag in Brussel. Op verkiezingspad in Schotland zei ze zich niet te kunnen vinden in suggesties van journalisten dat 27 EU-lidstaten de Britten proberen te koeioneren.

Beeld afp

De Britse premier gebruikte de harde opstelling van Brussel om haar landgenoten ervan te overtuigen dat er een breed mandaat nodig is om tot een goed resultaat te komen. Op specifieke punten weigerde ze in te gaan.

De unanieme verklaring van de EU-leiders is in het Verenigd Koninkrijk gemengd ontvangen. De eurogezinde pers legde de nadruk op de eis dat EU-burgers ook straks in het Verenigd Koninkrijk mogen blijven en als volwaardige burgers worden behandeld.

Gemengde reacties

Vanuit republikeinse kringen in Noord-Ierland klonk tevredenheid over de belofte van de EU-leiders om een herenigd Ierland zonder mitsen en maren te accepteren als lidstaat. Hoewel hij hereniging niet meteen ziet gebeuren, zei de Ierse premier Enda Kenny blij te zijn met de Europese houding.

The Times wist te melden dat Europese leiders het gevoel hebben dat May liever akkoord gaat met de scheidingsvoorwaarden - inclusief een rekening van 60 miljard euro - dan dat ze zonder overeenkomst thuiskomt. Haar beslissing verkiezingen te houden wordt gezien als een poging bewegingsruimte te verwerven, ook in de richting van een zachtere Brexit. Er gaan overigens geruchten dat May een flinke verkiezingszege zal aangrijpen om minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson een andere portefeuille te geven.

In de eurosecptische pers was er kritiek op Brussel. The Daily Telegraph, de grootste kwaliteitskrant, schreef dat het applaus dat in Brussel klonk na het goedkeuren van het verdrag een echo is van 'een top van het Warschaupact in het Sovjet-tijdperk.' De krant gaf ruim aandacht aan de te verschijnen memoires van Yanis Varoufakis, de Griekse ex-minister van Financiën. Deze raadde May aan niet eens te beginnen aan onderhandelingen met Brussel. 'Ze staat op het punt in dezelfde val te trappen als Alexis Tsipras, en dat eindigt met overgave.'

Onhandig en talmend

May probeert zich te profileren als sterke leider - veel meer dan de slogan 'stabiel en streng leiderschap' brengt ze niet te berde in interviews en toespraken. Maar volgens sommige waarnemers opereert ze onhandig en talmend. Commentator David Allen Green van de Financial Times schreef dat de premier tijd heeft verspild met het in het leven roepen van twee ministeries, een kansloze beroepsprocedure inzake Artikel 50 - waarmee het vertrek uit de EU in gang is gezet - en verkiezingen. Hierdoor zou ze de Europese landen in de kaart hebben gespeeld.

May reageerde zondag in een tv-interview met Andrew Marr verontwaardigd op een opmerking van voorzitter Juncker van de Europese Commissie, die zich had afgevraagd: van welke planeet komt ze? 'Ik kom niet van een andere planeet', verzekerde de premier. De Luxemburger was op visite bij May niet onder de indruk geraakt van de Britse voorbereidingen en had zich tegenover Angela Merkel verbaasd getoond over het optimisme in Londen.

Theresa May op campagne in Schotland.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden