May gaat minderheidskabinet vormen met Noord-Ierse protestanten

De Britse premier Theresa May heeft vanmiddag, na een bezoek aan koning Elizabeth, aangekondigd een minderheidskabinet te willen vormen. De Conservatieven hebben bij de verkiezingen geen meerderheid behaald, maar kunnen rekenen op gedoogsteun van de Democratic Unionist Party (DUP).

Patrick van IJzendoorn
'Mays grote gok valt verkeerd uit' Beeld afp
'Mays grote gok valt verkeerd uit'Beeld afp

Na het bezoek Buckingham Palace kondigde May verrassend zelfverzekerd aan dat haar kabinet de komende vijf jaar 'zekerheid' zal bieden. Het grote verlies van haar Conservatieven noemde ze niet, net als de winst van de Labourpartij. De Brexitonderhandelingen zullen volgens schema doorgaan, aldus May. Ze beloofde een land te bouwen waarin niemand buiten de boot valt.

Met slechts 318 van de 650 zetels komen de Conservatieven 7 zetels te kort om alleen verder te regeren. De DUP heeft enkele zetels gewonnen en komt uit op 10. De twee partijen hebben zo een krappe meerderheid in het Lagerhuis. Het zou niet voor het eerst zijn dat de Conservatieven van de protestanten uit Noord-Ierland afhankelijk zijn: in de jaren negentig deed de regering-Major ook een beroep op hen nadat hij de meerderheid halverwege de regeertermijn verloren was.

Gespannen situatie

De DUP is onlosmakelijk verbonden met de naam van wijlen dominee Ian Paisley, wiens zoon nu Kamerlid is. Bij de verkiezingen heeft DUP enkele zetels gewonnen om op tien uit te komen. Zo'n 'Paisley-variant', echter, kan de gespannen situatie in Noord-Ierland op scherp zetten, omdat de 'Ierse grens' een belangrijke rol zal spelen tijdens de Brexitonderhandelingen. May had deze verkiezingen juist uitgeschreven om de vrije hand te hebben.

Moeizame uitslag

Het uitroepen van vervroegde verkiezingen is zo voor Theresa May geëindigd met een erg moeizame uitslag. Haar partij, de Conservatieven, heeft de meerderheid in het Lagerhuis verloren, waar ze er juist op had gegokt die meerderheid te vergroten. Het is nog de vraag of ze met de snelle vorming van een minderheidskabinet de roep om haar aftreden weet te bezweren.

De Labourpartij, onder leiding van Jeremy Corbyn, heeft juist verrassend goed gepresenteerd. Tegen alle verwachtingen en peilingen in, wint de partij waarschijnlijk 29 zetels, waarmee ze uitkomt op 261 zetels.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden