'May bereid tot harde Brexit om migratie onder controle te krijgen'

Het Verenigd Koninkrijk stevent af op een harde Brexit. Om controle te krijgen over migratiestromen naar het eiland is Theresa May, zo meldt The Sunday Times, bereid om uit de gemeenschappelijke markt en de douaneunie te stappen. Dinsdag houdt de premier een toespraak waarin ze meer zal onthullen over haar plannen. Downing Street houdt rekening met een verdere val van het pond.

May had eerder al laten doorschemeren dat het beperken van massa-immigratie haar prioriteit is.Beeld afp

May had eerder al laten doorschemeren dat het beperken van massa-immigratie haar prioriteit is. Tijdens het partijcongres, afgelopen najaar, zei ze te zullen luisteren naar wat 52 procent van de kiezers tijdens het EU-referendum hadden aangegeven. Immigratie was het voornaamste thema. De prijs is het verlaten van de gemeenschappelijke markt, maar de Britse regering verwacht dat er uiteindelijk een akkoord zal komen over toegang daartoe, al dan niet een beperkte.

Het verlaten van de douane-unie kan ook voordelen opleveren, omdat de Britten daarna vrij zijn om handelsakkoorden te sluiten met niet-EU landen, de Verenigde Staten voorop. Met de EU zal er, zo verwacht May, een 'sterke nieuwe band' ontstaan. Haar koers zal grote weerstand ondervinden in Schotland, en bij de progressieve oppositie in het Lagerhuis. Als tegemoetkoming, met name naar het bedrijfsleven toe, zal ze streven naar een overgangsperiode.

Europa en de Brexit

The Battle of Brexit overleeft Londen heus wel. Heeft Europa meer te vrezen van de uittreding? (+)

Waar Parijs en Frankfurt zonder gêne vechten om de Brexit-vluchtelingen uit Londen, bedrijft de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren stille diplomatie. 'Wij staan vaak in die top-3.' (+)

EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft inmiddels laten doorschemeren dat er een apart akkoord met The City kan komen. Vanaf het vasteland klinken er veel geluiden om het zakenhart zo hard mogelijk te treffen, maar de Fransman heeft erop gewezen dat Europese overheden en bedrijven ook baat hebben bij soepele toegang tot de geldmarkt in Londen. Het alternatief is financiële chaos, die Europese landen zeker zo hard zal treffen als het Verenigd Koninkrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden