Max

Waarschuwing: hier volgt een mop.


Max zit in groep 3; de meester vraagt wie verder dan 3 kan tellen. 'Ik', zegt Max: 'Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen, tien, boer, vrouw, koning, aas.'


Dijenkletsertje van Jan Slagter, in Geheugentrainer, zoals elke ochtend gepresenteerd door de baas van de bejaardenomroep MAX zelf. Zolang je er niet om kunt lachen, zit je nog aan de goede kant van de streep. Zo wel, dan is het de bedoeling dat je hem zo lang kunt onthouden dat je hem dezelfde avond nog kunt navertellen in de biljartzaal.


Typisch MAX, dat de kijker wapent tegen het verval in het Boodschappenspel. 45 seconden staren naar plaatjes van thee, zeezout, een hele kip, kattenvoer, mondwater, leverworst, ketjap en gezeefde tomaten, en dan zegt Slagter tegen zijn kandidaat: 'U mag proberen ze allemaal te onthouden.'


Misschien begint mijn leeftijd ook op te spelen, maar ik heb dagen gepiekerd over de omroepplannen van het kabinet. Ik kan veel bevatten. Veel ook niet, maar zeker niet dit: dat de meeste omroepen moeten fuseren, maar omroep MAX zelfstandig mag blijven. Net als de EO en de VPRO, maar de unieke identiteit van die twee ziet iedereen. Als MAX iets niet is, is het uniek en onvervangbaar. De omroep grossiert immers in afgedankte programmaformules en bijbehorende presentatoren. Leve Wie van de drie, het wachten is op de terugkeer van Fred Oster met zijn cavia's. Weinig mis mee, maar waarom zou dat - een uitzondering daargelaten - niet onder de vlag van TROS, AVRO en MAX kunnen?


MAX, dat is Nederland in beweging, het vroegere Ochtendgymnastiek. Duco Bouwens ('We gaan de voeten iets meer uit elkaar zetten. Blijf wel stappen.') en Olga Commandeur ('Wij gaan door, want wij zijn kanjers!') doen pasjes onder de onbestemde muziekjes uit pornofims. Niets op tegen, ook oudjes moeten met de kin bij hun stuitje kunnen. Dat houdt ze jong. De vraag is alleen: zouden de ledematen strammer blijven bij een MAX dat gefuseerd is met KRO en NCRV?


De hele publieke omroep is al één groot MAX. De kijker veroudert immers, dat is al een jarenoude klacht van de omroep zelf (en anders wel van de adverteerder). Vandaar dat BNN mocht komen, en onlangs Powned. Ze trekken vooral dertigers en ouder. De overigen doen allemaal hetzelfde als MAX: graaien uit de oude doos. Deze weken alle elf delen van Merijntje Gijzens jeugd uit 1974, bezorgd door de VARA. De KRO schotelt zijn kijkers deze maanden nog eens de hele reeks voor van Toen was geluk heel gewoon. Vanaf zaterdag terug bij de TROS: Ter land, ter zee en in de lucht. Bouwjaar: vlak na de oorlog.


Maandag presenteerde het immer opgewekte MAX-gezicht Sybrand Niesen Groeten van MAX. Een rubriek over problemen tijdens de vakantie. Een stel was in hun vakantiehuisje door inbrekers bedwelmd met gas. Een groep Afrikagangers had ieder vierduizend euro moeten neertellen voor een reis die louter bestond uit uren in de bus zitten, terwijl de glanzende OAD-folder 'comfort, luxe en natuurpracht' had beloofd. Niesen: 'Ik vind het nogal niet wat!'


Een huisje van een recreatiepark stonk, het kinderstoeltje was smoezelig en er zaten rare vlekken op matras en dekbed. De directie van een failliet reisbureau bleek met de noorderzon vertrokken, een verslaggeefster deed pinnige telefoontjes die werden afgebroken. Waar kennen we dat toch van? Juist: Radar. Opgelicht. Typisch TROS. MAX kan de zak krijgen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden