Maximumstraf voor moord Dirk Post

LELYSTAD De aanslag op de 14-jarige Dirk Post uit Urk vorig jaar was door dader Jaap van tevoren gepland. De inmiddels 16-jarige Urker is daarom dinsdag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld voor moord en krijgt de hoogst mogelijke straf voor zijn leeftijd: een jaar jeugddetentie en een verplichte behandeling in een justitiële jeugdinrichting voor maximaal zes jaar.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Hoewel het al bijna een jaar geleden is dat het levenloze lichaam van Dirk in het Urkerbos werd gevonden, deed Jaap pas vorige maand een bekentenis.


Hij zei dat hij op de fatale dag met Post en twee andere vrienden het bos in was gegaan om geesten op te roepen. Dirk zou daarbij een gemene opmerking hebben gemaakt, waarop Jaap in een woedevlaag door het lint ging. In het lichaam van Dirk zijn 47 steekwonden geteld, tot 11 centimeter diep.


Kwade geest

Uit de getuigenverklaringen van de destijds 12- en 13-jarige jongens die ook aanwezig waren, blijkt echter dat de dader zich had voorgenomen Dirk om het leven te brengen en niet handelde in een opwelling. Jaap van der H. had enige tijd eerder zijn diepste geheim met Post gedeeld: dat hij twee jaar daarvoor glaasje had gedraaid en dat er toen een kwade geest over hem was gekomen.


Sindsdien werd hij in zijn hoofd toegesproken door een mannenstem. Jaap was als de dood dat dat geheim uit zou komen en dat hij zou worden verketterd door de Urker gemeenschap als men erachter kwam dat hij zich bezighield met occulte praktijken.


Omdat zijn vriend zijn geheim had doorverteld, vond Jaap dat Dirk dood moest. Hij kondigde zijn actie een dag eerder aan tegen de twee andere jongens: 'Ik ga Dirk afmaken, ik ben het helemaal zat.' Zijn vriendjes dachten dat hij een grap maakte.


Een dag later haalden de drie jongens Dirk thuis op om naar het Urkerbos te gaan, zogenaamd om Jaaps 'gave hut' te bekijken. In het bos opperde Jaap echter dat de andere drie in een kring moesten gaan zitten, zodat ze geesten konden aanroepen. De rechter kwalificeerde dat dinsdag als een handig excuus om zijn slachtoffer op de grond te krijgen, zodat hij Dirk gemakkelijk van achter kon aanvallen. Daarna haalde Jaap zijn mes tevoorschijn en begon te steken. De twee andere jongens sloegen op de vlucht.


Uit onderzoek naar zijn persoonlijkheid blijkt dat Jaap lijdt aan een ontwikkelingsstoornis. Hij is op school veel gepest en komt uit een 'conflictueus' gezin, met een vader voor wie Jaap erg bang was.


Sinds enkele jaren hield hij zich veel bezig met bloederige horrorfilms, gewelddadige computergames en 'magisch denken'. Door zijn stoornis kon hij volgens de deskundigen geen onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Een verplichte opname in een kliniek is noodzaak, meent de rechter. 'Zonder behandeling is de kans op herhaling groot.'


De twee jongere vrienden waren aanvankelijk ook als verdachten betrokken in de zaak, omdat zij niet ingrepen toen Jaap zijn moordplannen aan hen openbaarde. Maar de rechter stelde dinsdag dat dat hen niet aan te rekenen is. 'Ze dachten dat het een grap was. Wie verwacht nu zoiets vreselijks?'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden