Maximumstraf in hoger beroep voor Utrechtse serieverkrachter

Gerard T., bekend als de Utrechtse serieverkrachter, is in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor vier gewelddadige verkrachtingen in 1995 en in 2001. Het hof in Arnhem legt de maximale straf op, omdat de man 'langdurig uit de samenleving moet worden verwijderd' en nog niet op een leeftijd is dat er geen kans op herhaling meer is.

Gerard T., de Utrechtse serieverkrachter. Beeld anp
Gerard T., de Utrechtse serieverkrachter.Beeld anp

De strafeis was 16 jaar cel, die de 54-jarige Gerard T. eerder al opgelegd kreeg door de rechtbank in Utrecht. Het Openbaar Ministerie en het politieteam dat jarenlang op de serieverkrachter jaagde, waren woensdag zeer tevreden met de beslissing van het hof. Of de advocaten van T. nog naar de Hoge Raad stappen, is nog niet bekend.

De Nieuwegeinse man was woensdag niet bij de uitspraak van het Arnhemse hof. Hij is alleen naar zittingen in zijn zaak gekomen als dat verplicht was en hij hield dan steeds zijn mond dicht, wat het hof hem zeer kwalijk neemt. 'Zwijgrecht komt hem toe, maar het toont aan dat hij zijn eigenbelang vér boven dat van de slachtoffers en de samenleving stelt. Hij heeft geen enkele spijt of medeleven getoond en psychologisch onderzoek geweigerd.'

De rechter sprak eerder van een volstrekt gebrek aan geweten bij de dader. 'U heeft slachtoffers een onbevangen leven afgenomen', zei de rechter. De rechtbank nam in zijn oordeel de gewelddadigheid en minachting van T. mee.

Achtergelaten in koude bos

Volgens het hof heeft T. zijn slachtoffers, van wie er twee nog minderjarig waren, onderworpen aan 'ingrijpende seksuele en gewelddadige handelingen, die vele malen zijn herhaald. Hij maakte de vrouwen volstrekt ondergeschikt aan zijn lusten en heeft hen een onbevangen leven afgenomen.' Een meisje werd door de man ontmaagd. Ook verkrachtte hij een vrouw op allerlei manieren met een fietspomp. En hij handelde niet in een opwelling, aldus het hof, maar was uit op seks.

Drie andere verkrachtingen en 15 pogingen tot verkrachting en aanrandingen die ook aan de Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven, ontbraken in de aanklacht vanwege gebrek aan bewijs.

De politie was jarenlang met man en macht op zoek naar de man die de vrouwen in de regio Utrecht zo lang angst inboezemde. Hij liep tegen de lamp toen hij dna moest afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal in maart 2014. In de gevangenis zei T. tegen een informant: 'Normaal zeg ik dit tegen niemand, maar ik ben de Utrechtse serieverkrachter'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden