Maximumsnelheid op deel A10 en A13 weer terug naar 80 km/u

De maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie en de A10-west bij Amsterdam gaat eind maart weer omlaag van 100 naar 80 kilometer per uur. Dat maakt verkeersminister Schultz van Haegen vandaag bekend, schrijft het AD.

Beeld ANP

Enkele jaren geleden ging de snelheid op beide wegen van 80 naar 100 kilometer per uur.

'Voor de A13 bij Overschie komt naar voren dat met 100 km/uur op 1 januari 2015 nog steeds binnen de wettelijke norm wordt gebleven. Maar de herberekening laat ook zien, dat op die datum maar net onder de norm wordt gebleven', schrijft de minister. In de toekomst zal zij opnieuw naar de maximumsnelheid op die weg kijken, omdat ze verwacht dat de opening van de A4 Delft-Schiedam eind 2015, begin 2016 tot 'een substantiële afname van het verkeer op de A13 bij Overschie zal leiden. Op dat moment zal ik bezien of dit aanleiding geeft de snelheid opnieuw te wijzigen.'

Voorzorg
Op de A10 blijft, zo blijkt uit nieuwe metingen, de luchtkwaliteit bij 100 kilometer per uur ruim onder de norm, behalve op een plek waar aan beide zijden van de weg flats staan. Daar hoopt de verontreinigde lucht zich op bij de onderste verdiepingen. De minister schrijft dat dat probleem ook bij 80 kilometer per uur blijft bestaan, maar dat ze toch uit voorzorg heeft besloten daar de maximumsnelheid ook overdag te verlagen. In de avond en nacht is de maximumsnelheid daar al 80.

Milieudefensie is blij met het besluit. 'Na twee rechtszaken waarin de rechter oordeelde dat de extra vervuiling en de gezondheidsschade voor de omwonenden onvoldoende gewogen waren in het besluit om de maximumsnelheid te verhogen, draait Schultz het besluit dan toch terug', aldus Ivo Stumpe van Milieudefensie. 'Het gaat om drukbevolkte gebieden, waar veel mensen last hebben van de extra vervuiling.' GroenLinks in Rotterdam noemt het besluit 'een overwinning voor de gezondheid van de bewoners'.

'Dit is geweldig nieuws voor de Amsterdammer', zei wethouder Maarten van Poelgeest (verkeer). 'Het is belangrijk dat de minister de door gemeente ingebrachte onderzoeken onderschrijft en in de toekomst metingen nadrukkelijker mee laat wegen in de besluitvorming, zoals we dat in Amsterdam ook voortdurend doen. Rijksmaatregelen zijn cruciaal voor het halen van de normen voor de luchtkwaliteit. En de lucht in Amsterdam moet schoner.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden