Máxima

Leg eens uit, willekeurige tijdschriftredactie, waarom heb je prinses Máxima nog nooit op de cover gehad? Dan moet je na al die jaren met een érg goed verhaal komen. Bijvoorbeeld: je wilt niet méér exemplaren verkopen. Bijvoorbeeld: je wilt je lezeressen absoluut niet pleasen. Bijvoorbeeld: je bent hoofdredacteur en wilt eigenlijk ontslagen worden, wat op normale wijze maar niet wil lukken. Alleen als je Playboy heet, kun je serieus antwoorden: 'Máxima inderdaad nog nooit op de cover gehad. Koningin Linda ook nog nooit.'


Bewezen is: met Máxima op de cover zet de losse verkoop van je blad een kroontje op.


De gedroomde schoondochter redde niet alleen dat Hollandse koningshuis, ook de verkoop van veel tijdschriften zou er zonder coverqueen Máxima anders uitzien. Opzij, Panorama, de gossip-pers. Viva en Nouveau, Vrij Nederland, Ouders van Nu - elk blad pakt zijn stukje Máxima. Van microkrediet tot Argentijnse muesli, van moderne moeder tot lelijke omabroeken en Hollandse kuiten. Alleen al de vraag-en-antwoordrubriek! Dokter, waarom krijgt iemand alleen maar dochtertjes? Psycholoog, hoe ga je om met een dominante schoonmoeder? Lieve Mona, ik heb een nachtleven-verleden, maar mijn man weet nog niet alles, kan ik dat maar beter zo laten? Lieve Lita, waarom vallen sprankelende vrouwen soms op dommige dikkige blondkoppen met gele tanden?


Mathilde


Voor een gelegitimeerde forse coververmelding is een klein item in je blad al genoeg. Vanaf morgen: een Máxima-kapsel! Nu bestellen: Máxima-ketting! Het helpt: Maxima-dieet! Uniek: Tangocursus voor klompendansers!


Maar je kunt je vergissen.


Het blad Vorsten Royale verschijnt ook in België. Wat technisch heel goed kan, dezelfde uitgave van VorstenRoyale met twee verschillende covers, deden ze. In Nederland Máxima op de cover, in België prinses Mathilde. Slim, toch? Niet slim. Resultaat: onverwacht slechte verkoop in België. Dus onderzoek. Resultaat: Máxima blijkt in België populairder dan Mathilde. Er reisden Belgen naar Maastricht om een 'Hollandse' Vorsten Royale te kopen.


Esta


Tien jaar geleden verloofde Máxima zich, er hangt een troonswisseling in de lucht en Máxima wordt op 17 mei 40. Dus dacht het blad Esta ('elke 2 weken serieus leuk'): wij zijn de M-mania voor, wij hadden toch al heel lang de serie 'Ongeveertig', wij openen in maart het bal. De hele Esta is aan Máxima opgehangen. Een hogehakkenproductie met de kop 'Zij leve hoog'. Maxima 'gewarhold' op de cover. Natuurlijk een onderzoek. Vraag: 'Wat lijkt je het ergste aan Máxima zijn?' Antwoord: 'Nooit meer alleen naar de HEMA kunnen.' Verder: Máxima-cartoon. Maxima-nieuwtjes, Máxima-shopping, Máxima-vul-maar-in. Haar X-factor, volgens Henkjan Smits.


En natuurlijk hoe ze, volgens complottist Tomas Ross, haar prins op het witte paard tegenkwam, móest tegenkomen.


Leg eens uit, willekeurige tijdschriftredactie, waarom heb je in kroonjaar 2011 geen speciale Máxima-editie gemaakt?


Alleen maar omdat slimme Esta dat al deed?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden