Maximale straf voor seksueel misbruiken en wurgen 14-jarige Romy

De 14-jarige Brian N. krijgt een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het seksueel misbruiken en wurgen van de eveneens 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanmiddag bekendgemaakt.

Maaike Vos
De rechtbank voor aanvang van de uitspraak in de strafzaak tegen de 14-jarige Brian N. Beeld anp
De rechtbank voor aanvang van de uitspraak in de strafzaak tegen de 14-jarige Brian N.Beeld anp

Het gaat om de maximale straf die jongeren onder de 16 kunnen krijgen. De rechtbank acht verkrachting en gekwalificeerde doodslag bewezen. Dat laatste is een verzwarende omstandigheid en houdt in dat de verdachte Romy heeft gedood om de verkrachting te verhullen. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

N. bekende eerder aan de politie Romy te hebben verkracht en gewurgd. Dader en slachtoffer zaten op dezelfde school in het Gelderse De Glind. Volgens de aanklager heeft de jongen uit Lunteren zijn slachtoffer gedood om te voorkomen dat hij zou worden opgepakt. Ook heeft hij telefoongegevens gewist en geprobeerd een alibi te regelen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Het lichaam van Romy werd in juni gevonden in een sloot dicht bij De Glind. De verdachte is twee dagen later opgepakt op basis van getuigenverklaringen en camerabeelden. Onderzoek toont aan dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft adhd, en een gedragsstoornis waardoor hij anti-sociaal en minder empathisch is en minder schuldgevoel heeft. Volgens deskundigen is de kans op herhaling groot. Daarom acht het OM langdurige behandeling nodig. De jeugd-tbs kan maximaal zeven jaar duren. Het is mogelijk deze maatregel om te zetten in tbs voor volwassenen, die onbeperkt kan worden verlengd.

De zaak vond achter gesloten deuren plaats omdat N. minderjarig is. De uitspraak was wel openbaar. Daarbij was hij niet aanwezig.

De gedenkplek bij de muziekkapel op de dag van de uitvaart van de 14-jarige Romy. Beeld anp
De gedenkplek bij de muziekkapel op de dag van de uitvaart van de 14-jarige Romy.Beeld anp
Agenten en forensisch medewerkers doen onderzoek in de buurt van waar het lichaam van Romy gevonden is. Beeld anp
Agenten en forensisch medewerkers doen onderzoek in de buurt van waar het lichaam van Romy gevonden is.Beeld anp

Savannah

Eerder vanmiddag vond de pro-formazitting over de dood van de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten plaats. Daar besloot de rechter de voorlopige hechtenis van de 17-jarige verdachte te verlengen tot 26 januari, de dag van de volgende pro-formazitting.

Savannah raakte net als Romy begin juni vermist. Haar lichaam werd na een paar dagen in een sloot bij een industrieterrein in Bunschoten gevonden. Gisteren berichtte RTL Nieuws op basis van een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut dat het niet mogelijk zou zijn om de doodsoorzaak vast te stellen. Het zou zowel om een misdrijf als een natuurlijke dood kunnen gaan. Omdat het lichaam lang in het water heeft gelegen, is het lastig hier uitsluitsel over te geven. Het Openbaar Ministerie noemt deze conclusie 'voorbarig'. 'Het onderzoek is nog in volle gang. Er zijn sterke aanwijzingen dat de 17-jarige verdachte betrokken is bij haar dood.'

Bij het Oostweide College ligt een bloemenzee ter nagedachtenis aan de om het leven gebrachte leerling Savannah. Beeld anp
Bij het Oostweide College ligt een bloemenzee ter nagedachtenis aan de om het leven gebrachte leerling Savannah.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden