Maximale straf geëist voor verkrachten en doden Romy: 1 jaar jeugddetentie en tbs

Tegen de 14-jarige, bekennende verdachte Brian N. is de maximale straf geëist voor het verkrachten en doden van de even oude Romy Nieuwburg uit Hoevelaken. Achter gesloten deuren, vanwege zijn minderjarigheid, hoorde de jongen uit Lunteren een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs tegen zich eisen.

Een foto van Romy tijdens de herdenking in Hoevelaken Foto ANP

Uit onderzoek naar N. zou blijken dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Zijn 'complexe problematiek' is geen verzachtende omstandigheid in de ogen van het Openbaar Ministerie (OM). 'De feiten zijn zo ernstig dat het passend is de maximaal op te leggen straf te eisen', zegt de officier van justitie.

Het meisje raakte op vrijdag 2 juni vermist toen zij op weg was van school naar huis. Na een paar uur werd haar lichaam gevonden in een sloot in Achterveld, dichtbij De Glind. Beiden zaten in het Gelderse dorp op een school voor speciaal onderwijs.

Op basis van de camerabeelden en getuigenverklaringen kwam de 14-jarige jongen al snel in beeld. Ook het laatste appbericht van Romy aan haar vrienden, waarin ze aangaf dat de verdachte met haar mee wilde fietsen en dat zij hem 'echt eng' vond, wees in zijn richting, staat in de toelichting van het OM.

Op zondagavond 4 juni, twee dagen na de vondst van Romy, werd N. aangehouden. De resultaten van het forensisch onderzoek bevestigden daarna zijn betrokkenheid. In de verhoren bij de politie heeft hij bekend dat hij Romy heeft verkracht en gewurgd.

'Door haar te doden heeft hij geprobeerd te voorkomen dat hij zou worden gepakt', aldus het OM. 'Ook heeft hij haar in het water gegooid, telefoongegevens gewist en geprobeerd een alibi te regelen.'

De ouders van zowel N. als van Romy waren aanwezig in de Utrechtse rechtszaal. De advocaat van de verdachte kon vrijdag niet direct reageren.


Dit schreven we over de zaak van Romy

Verdachte bekent misbruik en doden 14-jarige Romy uit Hoevelaken
In juni werd al bekend dat de 14-jarige jongen die vastzit vanwege de dood van Romy Nieuwburg uit Hoevelaken, heeft bekend dat hij haar heeft misbruikt en om het leven heeft gebracht

Hoe kan een kind in een moordenaar veranderen?
De aanhouding van twee jonge verdachten voor de gewelddadige dood van de 14-jarige Savannah en Romy roept vragen op die het gezonde verstand te boven gaan. Hoe kan een kind in een moordenaar veranderen? En: wat zijn de ervaringen van het jeugdstrafrecht in dusdanig ernstige zaken?

Geen verband tussen gevonden lichamen Savannah en Romy; verslagenheid is groot
De Pinksterdagen waren zwaar. Vlak bij elkaar werden de lichamen gevonden van twee vermiste 14-jarige meisjes. In allebei de zaken, waartussen geen verband bestaat, is een tienerjongen als verdachte aangehouden.

Meer over