Maximale Onzin

Onheilspellend voorteken. Klein bericht in de krant, maar het NOS-Journaal pakte onlangs stevig uit. Máxima en Willem-Alexander waren in Friesland, op het Sneekermeer, om zeilwedstrijden te zien....

Het is nog maar het begin. Van een immens lang Oranje-jaar waarin elk Máxima-glimpje breed zal worden uitgemeten. Met, zeer binnenkort in het Oranje-theater, voorafgaand aan Koninginnedag en 2-2-02, De Grote Dag: de Máxima-en-Willem-Alexander-tournee. Begint op 4 september in Noord-Brabant, eindigt op 14 november in Utrecht. U ziet het vast ook al voor zich: Máxima spreekt geanimeerd met Drentse boeren, Máxima is onder de indruk van het Limburgse landschapsschoon, Máxima glimlacht van oor tot oor als haar wordt voorgesteld om de Martinitoren te beklimmen. En haar aanstaande onderdanen juichen haar gretig toe.

Cameraploegen van Netwerk, NOVA en 2Vandaag zullen erbij zijn. RTL Nieuws zal erbij zijn. Hart van Nederland zal erbij zijn. Elk ochtend- en middagmagazine zal erbij zijn. De man uit de straat zal erbij zijn, en steeds als getuige-deskundige worden opgevoerd. Margriet Brandsma zal erbij zijn. En Oranje-adept Johan Vlemmix zal erbij zijn. Die sloeg tot nog toe munt uit elke Oranje-affaire. Schakelde, toen Emily exit was, moeiteloos over van de Emily Bremers-fanclub naar de 'Willem-Alexander Voor Vrije Keuzevereniging'-fanclub. Is nu Máxima-bewonderaar. Introduceerde op zijn website de rubriek 'Maximale Onzin'. Is een dankbare gast voor elk praatprogramma met ideeënarmoede. Komt overal opdraven, met feestmutsje, liedje, oranjeplannetje - zelfs in het NOS-Journaal. En wordt uiteraard nooit ergens op aangesproken.

NOS-Actueel zal er straks zeker bij zijn, tijdens die tournee. Registraties, terugblikken en napraten, in het een halfuur durende programma Máxima, de kennismaking, steeds vanaf een andere locatie, in innige samenwerking met de regionale omroep. Anchorwoman is vanzelfsprekend Maartje van Weegen, Máxima is de gedroomde vrouw-in-het-nieuws. De NOS belooft een journalistiek programma met weinig toeters en bellen. De kijkcijfers zullen er evengoed niet om liegen.

Voor tegenspraak, analyse en satire zullen Barend & Van Dorp zorgen. En al die kersverse late night-talkshow-presentatoren die, in het kielzog van Barend en Van Dorp, in nieuwe programma's op Nederland 2 en 3 naarstig naar onderwerpen zoeken en zullen ontdekken dat ze met z'n allen in dezelfde vijver vissen. Oud-ambassadeur Mourik zal er ook weer zijn, om te ageren tegen het voorgenomen huwelijk. Freek de Jonge, die een tv-tournee maakte toen de verloving bekend werd gemaakt, zal hem geregeld bijvallen. (Al is Freek ook druk met andere dingen. In Privé zag ik een reportage over het Las Vegas-feest dat het multimiljonairsechtpaar Jos en Anneke Geerts gaf. Gasten: Gordon, Gerard Joling, Tineke Schouten, Willibrord Fréquin, het Hollands Showballet. Orakelende topgast: Freek de Jonge. Voor wat engagement-op-bestelling. Anneke Geerts - platinablond, zonnebankbruin, feestjurk met Mathilde Willink-allure: 'Het was kiele kiele, maar als je zo'n man inhuurt weet je dat je risico's loopt.')

Het wordt een Máxima-jaar. Zonder enig voorbehoud. Kan niet anders, met zoveel zenders die op akkefietjes, kwesties, Oranje, real life en royalty koersen. Kan niet anders, in een land waar de dood van Herman Brood al de allure van een nationale ramp kreeg. Ter vergelijking: in de week dat Brood van het Hilton sprong, woei in het Franse Straatsburg een boom om. Twaalf bezoekers van een theaterfestival werden gedood. Vanzelfsprekend kwam er een discussie op gang, over mogelijke nalatigheid van de autoriteiten en de deskundigheid van weervoorspellers. Maar de berichtgeving was - ik was er op dat moment met vakantie - zelfs op de regionale zenders betrekkelijk zakelijk en to the point. En overheerste, anders dan hier het geval zou zijn, niet wekenlang het overige nieuws.

Terug naar Oranje. Zanger Gordon reist, zo liet hij op de muziekzender TMF weten, binnenkort af naar Argentinië. Voor een reeks reportages waarin hij op ex-vriendjes van Máxima gaat jagen. Gordon weet niet beter. Máxima-hunters zou je, dankzij enig speurwerk in de omroepbladen, met gemak kunnen mijden. Maar de nieuwsbulletins en actualiteitenrubrieken wil ik met regelmaat blijven zien. Daarom spreek ik, aan het begin van dit oranje tv-seizoen, toch deze stille hoop uit: op enige coördinatie bij actualiteitenrubrieken die zichzelf serieus nemen, op enige terughoudendheid bij verslaggevers die het nieuws serieus nemen. Niet elke dag een legertje Oranje-deskundigen, niet elke dag Margriet Brandsma die komt rapporteren dat Máxima alwéér op pad is, en zeker niet, in actuele reportages, Oranje-malloot Vlemmix. Óf veroordeel hem tot Gordon, drop hem in Argentinië en laat hem daar, op de Plaza de Mayo, zijn Oranje-ongein presenteren aan Dwaze Moeders die niet in hem geïnteresseerd zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden