Maximale celstraf en jeugd-tbs voor jongen (14) die zijn ouders doodde. Hoe kon het zover komen?

De 14-jarige jongen uit het Friese Katlijk die zijn ouders doodde is donderdag door de kinderrechter in Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar en jeugd-tbs. Dat is de maximale straf die een kind van zijn leeftijd kan krijgen. Volgens deskundigen had de jongen een ernstig verstoorde relatie met zijn vader en moeder en is hij vanwege verschillende mentale stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar.

Jurre van den Berg
Politie doet onderzoek bij de woning in Katlijk waar de 14-jarige jongen zijn ouders doodde. Beeld anp
Politie doet onderzoek bij de woning in Katlijk waar de 14-jarige jongen zijn ouders doodde.Beeld anp

De jongen bekende kort na zijn aanhouding vorig jaar september al zijn vader (63) en moeder (62) op de overloop van zijn ouderlijk huis te hebben neergestoken. Vanwege de privacy van de minderjarige werd de zaak achter gesloten deuren behandeld. Alleen de uitspraak was openbaar.

Uit het vonnis blijkt dat de jongen zijn ouders haatte en al langer rondliep met de gedachte zijn ouders om te brengen. Hij vertelde het aan vrienden, met wie hij online communiceerde. Ook dacht hij een vluchtplan uit.

'Een mismatch'

De rechtbank kwalificeerde de daad vanwege de voorbedachte rade als dubbele moord. 'Uit de bewijsmiddelen blijkt dat verdachte geruime tijd vele mogelijkheden en gelegenheden heeft gehad om zich te beraden op zijn gemaakte plan.'

Het gezin uit het Friese dorp (600 inwoners) stond niet op de radar van hulpverleningsinstanties. Maar de relatie tussen de jongens en zijn ouders was slecht. Ze hadden hevige conflicten. 'Een mismatch', aldus de deskundigen die de jongen na zijn daad onderzochten.

Volgens de psychiater en de psycholoog lijdt hij daarnaast aan een ziekelijke autisme spectrumstoornis en heeft hij een 'disharmonisch intelligentieprofiel', een ontwikkelingsstoornis. Tijdens het plegen van de moorden was hij bovendien depressief. Ze achten hem verminderd toerekeningsvatbaar.

Celstraf en jeugd-tbs

De jongen werd een dag na de gruwelijke gebeurtenis aangehouden, negentig kilometer verderop in Diepenveen, bij Zutphen. In zijn fietstassen twee verpakte broden, een tent, een slaapzak, een laptop, een wereldatlas, een zaklamp en een pakje pleisters. Drie dagen later bekende hij zijn ouders te hebben omgebracht.

'Verdachte heeft door zijn handelen het meest fundamentele recht aan zijn ouders ontnomen: het recht om te leven', aldus de kinderrechter. Behalve twaalf maanden jeugddetentie wacht de jongen plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ), oftewel jeugd-tbs, voor maximaal zeven jaar. 'De rechtbank is met de deskundigen, net als de officier van justitie en de raadsman, van oordeel dat het noodzakelijk is dat verdachte een behandeling ondergaat.'

Teruglezen: In Katlijk wordt liever gezwegen over de ouderdoding

De dood van het echtpaar uit Katlijk en de daaropvolgende arrestatie van de 14-jarige zoon roepen in en buiten de kleine Friese gemeenschap veel vragen op. Wat is er bekend over de slachtoffers en de verdachte?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden