Máxima voor botsing 'onvoorzichtig'

Máxima Zorreguieta heeft voorafgaande aan haar auto-ongeluk op 18 oktober een 'onvoorzichtige actie' begaan. Voor de poort van paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar de verloofde van prins Willem-Alexander in botsing kwam met vleeshandelaar G....

Dat stelt een team van specialisten van de Technische Ongevallendienst (TOD) van de politie Haaglanden na 'diepgaand en uitgebreid' onderzoek. De bevindingen zijn neergelegd in een proces-verbaal waar de Volkskrant de hand op heeft gelegd.

Het TOD-team stelt: 'Niet duidelijk is door het ontbreken van verkeersborden of voorrang moet worden verleend danwel wordt genoten.' De verloofde van prins Willem-Alexander had daarom bij het oprijden van de Leidsestraatweg 'de nodige voorzichtigheid in acht moeten nemen'. Het team had opdracht 'diepgaand en uitgebreid' onderzoek te doen naar de aanrijding.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag kwam tot het oordeel (volgens een persbericht van 19 november 'na verkeerstechnisch onderzoek') dat Máxima voorrang had. De Haagse parketvoorlichter toen: 'Het lijkt een uitrit, maar dat is het niet.' Persofficier van justitie A. Rijsdorp zegt dat het TOD-verbaal is betrokken bij de beoordeling. Zij erkent: 'Het is best een lastige verkeerssituatie.'

Advocaat H. Loonstein, raadsman van Van den Bent, zette donderdag een kort geding tegen Máxima 'in de ijskast'. In een civiele procedure stellen zij de prinselijke verloofde volledig aansprakelijk. Maandag benaderde Van den Bent de RVD met het idee 'nog eens te praten'. Volgens hem werd daar positief op gereageerd.

De RVD zegt de vleeshandelaar te hebben terugverwezen naar het juridische circuit. Máxima is, zegt advocaat E. Wiersma, 'niet bereid de van haar verlangde aansprakelijkheid te erkennen'. Over de voorrangskwestie heeft zij 'geen oordeel'.

Uit de documenten blijkt dat het ongeval, aldus de TOD, niet uitsluitend is te wijten aan het 'zeer onvoorzichtige' rijgedrag van Van den Bent.

Deze noemt de conclusie van het OM 'apert mis'. Volgens hem kan iedere Nederlander zien dat de uitgang van het paleis een uitrit is. Hij had dus voorrang moeten krijgen.

Van den Bent en zijn advocaat verwijzen naar het juridische 'kenbaarheidsbeginsel': een uitrit is een uitrit als de gemiddelde verkeersdeelnemer het herkent als een uitrit. Bovendien, zegt Loonstein, 'betitelt het bestemmingsplan dat stukje van de weg ook als uitrit.'

Uit overige processen-verbaal blijkt dat beide betrokkenen geen gordels droegen. Van de wagen van Máxima werden na het ongeval door veiligheidsbeambten de kentekenplaten verwijderd. Advocaat Loonstein kwam tot de ontdekking dat het kenteken niet bekend is bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.