Máxima volgende maand lid van Raad van State

Prinses Máxima wordt volgende maand lid van de Raad van State. De prinses krijgt om precies te zijn 'zitting in de Volle Raad', een regelmatige bijeenkomst van alle leden ofwel staatsraden...

ANP

De prinses wordt vermoedelijk op 20 oktober 'binnengeleid'. Haar man werd op zijn achttiende lid. Koningin Beatrix is voorzitter van de Raad van State.

De Raad van State is een zogeheten Hoog College van Staat. De raad is belast met de advisering over wetgeving en bestuur aan de regering en parlement en is de hoogste algemene rechter in bestuurszaken.

Het is wettelijk vastgelegd dat het staatshoofd voorzitter is. Vice-voorzitter is momenteel Herman Tjeenk Willink. De vermoedelijke troonopvolger treedt altijd toe tot de Raad van State, maar meer leden van het Koninklijk Huis kunnen lid worden. Prins Claus trad in 1967 toe tot de raad, een jaar na zijn huwelijk met Beatrix.

De Raad van State telt maximaal 28 gewone staatsraden. Verder kunnen hooguit vijftig staatsraden in buitengewone dienst worden benoemd.

De raad is opgedeeld in vijf afdelingen die elk de voorstellen van twee of drie ministeries behandelen. Deze vijf afdelingen vormen samen de zogeheten Volle Raad. De Volle Raad vergadert gedurende het hele jaar elke woensdagmiddag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden