Máxima straalt in Argentijnse kiosk

Foto's van een stralende prinses Máxima domineren deze week de covers in de Argentijnse krantenkiosken. Televisiestations volgen de kroningsvoorbereidingen op de voet en zelfs de kwaliteitskranten brengen specials uit over 'de eerste Argentijnse koningin ooit'. Maar de enorme media-aandacht ten spijt, is van Oranjekoorts in Argentinië nauwelijks sprake.

VAN ONZE CORRESPONDENTE MARJOLEIN VAN DE WATER

RIO DE JANEIRO - De Argentijnse Lionel Messi is de beste voetballer ter wereld, kardinaal Jose Bergoglio schopte het tot eerste Latijns-Amerikaanse paus en dinsdag wordt Máxima tot koningin gekroond. De internationale succesverhalen vervullen veel Argentijnen met trots, en vormen een welkome afleiding voor de problemen in eigen land: een haperende economie met een inflatie die de spuigaten uitloopt en een tot op het bot verdeeld parlement.

Maar terwijl ansichtkaarten van de paus en T-shirts van Messi gretig aftrek vinden in de souvenirshops van Buenos Aires, is van Máxima-merchandise geen spoor te bekennen. 'Ze wordt koningin van Nederland, niet van Argentinië', verklaart koningshuiskenner Rodolfo Vera het gebrek aan Oranjekoorts. Als journalist van ¡Hola!, de grootste glossy van Argentinië, volgt hij Máxima al jaren op de voet. 'Maar dat wil niet zeggen dat de Argentijnen niet van haar houden', verzekert hij. 'Integendeel, ze is razend populair.'

¡Hola! bracht deze week een special uit van 150 pagina's over de kroning en het blad verkoopt als een trein. Het verhaal van Máxima leest dan ook als een sprookje. Een meisje uit de Argentijnse middenklasse steelt het hart van een rijke Europese prins, trouwt met hem, wordt koningin en woont in een paleis. Zelfs bij Argentijnen, republikeinen in hart en nieren, spreekt dit tot de verbeelding.

Ook Darío Silva D'Andrea, redacteur koningshuizen bij de krant Perfil, zegt dat er wel degelijk sprake is van 'Máximania' onder de Argentijnen. 'Ze is geliefd vanwege haar elegantie, haar vriendelijkheid en omdat ze Argentinië op een mooie manier vertegenwoordigt in de wereld.' Hij is ervan overtuigd dat duizenden Argentijnen dinsdag om vijf uur 's ochtends lokale tijd de televisie aanzetten om de ceremonie te volgen. 'Een kroning is een merkwaardig verschijnsel', aldus Silva D'Andrea. 'Dat dergelijke middeleeuwse gewoontes nog bestaan in een modern land als Nederland, verwondert de Argentijnen.'

Voor Willem-Alexander is weinig interesse, alles draait om Máxima. 'Hij is verliefder op haar dan zij op hem', denkt Vera. 'Natuurlijk houdt ze van hem, ze respecteert hem, maar ze is ook verliefd op alles wat zijn positie met zich meebrengt.'

De Nederlandse ambassade heeft een ontbijt georganiseerd voor Nederlanders en hoogwaardigheidsbekleders. Op de boekenbeurs die deze week plaatsvindt in Buenos Aires lezen enkele Nederlandse schrijvers een brief voor aan het koningspaar.

Voor Argentijnen die de inhuldiging willen vieren, organiseert de gemeente Buenos Aires vanavond een publieksfeest genaamd Un Tango para Máxima. Directeur Paul Zonneveld van Holland Promotions, die het feest mede organiseert, rekent op vijfduizend mensen. Een orkest voert een tango op als eerbetoon aan Willem-Alexander en Máxima. Daarnaast leveren Nederlandse artiesten en schrijvers een bijdrage, zoals sopraan Laetitia Gerards, Cees Nooteboom, Arnon Grunberg en dichter Anne Vegter.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden