Máxima schenkt Oranje een prinses

Nederland heeft een nieuwe vrouwelijke troonopvolger. Prinses Máxima is zondagmiddag even na vijf uur in het Haagse ziekenhuis Bronovo op natuurlijke wijze bevallen van een 'kerngezonde' dochter. Het meisje, Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, is na haar vader tweede in lijn van troonopvolging...

Door Jan Hoedeman en Remco Meijer

Máxima's moeder en prins Willem-Alexander waren bij de bevalling aanwezig. De kroonprins heeft de navelstreng doorgeknipt, zo verklaarden de behandelend artsen Smeets en Kreijen zondagavond tijdens een persconferentie die niet toegankelijk was voor de roddelbladen.

Willem-Alexander toonde op de vijfde verdieping van het ziekenhuis zelf zijn dochter aan de pers. Hij zei 'trots' te zijn en dankbaar voor 'de allermooiste baby van de hele wereld'. Het meisje woog bij geboorte 3310 gram en was 52 centimeter lang. In een kort verslag van zijn dag vertelde Willem-Alexander dat het kind zich even voor negenen aandiende. Thuis in Wassenaar waren bij Máxima de vliezen gebroken. Eenmaal in het ziekenhuis belde de prins zijn moeder, koningin Beatrix, met de mededeling dat de bevalling was begonnen. Toen hij haar na vijven over de geboorte vertelde, was zij 'door het dolle heen'. In het begin van de avond verliet zij, samen met prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit, na een een uur onder luid gejuich van omstanders het ziekenhuis.

Willem-Alexander vertelde dat hij en Máxima van tevoren niet wilden weten of het een jongen dan wel een meisje zou zijn. 'Er wordt al zoveel gescand, dit ene wilden we een verrassing laten zijn.'

Op de vraag of hij hoopte dat zijn dochter een normale jeugd zou krijgen, zei de prins tegen de pers: 'Dan ben ik bij u aan het goede adres.' Willem-Alexander zal zijn kind er op enig moment op wijzen dat het toekomstig koningschap nadelen heeft, maar 'we zullen vooral de grote voordelen benadrukken'.

Uit de verklaring van de behandelend artsen bleek dat Máxima negen weken 'bedrust' heeft moeten houden vanwege een niet nader gespecificeerde 'medische complicatie'. Tijdens deze periode kreeg de prinses verpleegkundige hulp en controle aan huis in villa de Eikenhorst. Een van de redenen dat de gynaecologe bedrust voorschreef was dat Máxima haar activiteiten gedurende de zwangerschap niet temperde, aldus een ingewijde.

De geboorte vond veel eerder plaats dan lange tijd werd gedacht. Aanvankelijk werd de eerste helft van januari als aannemelijk tijdstip genoemd. Willem-Alexander en Máxima wilden geen onnodige publicitaire druk op de afloop van de zwangerschap.

De Oranjes hadden gezien hoe de Belgische prins Filip en prinses Mathilde via dezelfde methode de druk van de media verkleinden bij de geboorten van Elisabeth (2001) en Gabrïel (2003).

Premier Balkenende sprak aan het begin van de avond een felicitatie uit 'namens de Nederlandse bevolking', nadat hij door Willem-Alexander telefonisch op de hoogte was gesteld. In zijn gelukwens betrok de premier ook de ouders van Máxima. Ongeveer een uur na de bevalling klonken 101 saluutschoten in Den Haag, Den Helder, Willemstad (Curaçao) en Oranjestad (Aruba). In politiek Den Haag is verheugd op de geboorte gereageerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden