Máxima regentes bij overlijden van koning

Koningin Máxima wordt regentes van het Koninkrijk der Nederlanden als koning Willem-Alexander overlijdt voor 7 december 2021. Dat is de dag waarop kroonprinses Catherina-Amalia 18 wordt en het koningschap mag uitoefenen. Mocht voor die tijd ook Máxima zijn overleden, dan wordt prins Constantijn regent.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - De regering heeft hiertoe maandagavond een wetsvoorstel naar het parlement gestuurd, dat is goedgekeurd door de Raad van State. Het is pro forma en conform de verwachting. De regeling moet in onverwachte omstandigheden voorzien in een geruisloze voorzetting van het koningschap. Om deze wet te laten aannemen, is een Verenigde Vergadering der Staten-Generaal vereist: de Eerste en Tweede Kamer komen dan samen.

In twee andere wetsvoorstellen wordt een jaarlijkse uitkering aan de regent geregeld, alsmede de voogdij over de drie minderjarige dochters van Willem-Alexander bij zijn overlijden. Ook dat ouderlijk gezag valt Máxima dan toe, gesteund door een college van toezicht. Dat college bestaat uit twee nog aan te wijzen leden en drie personen die daar ambtshalve in zitten: de vicepresident van de Raad van State (Piet Hein Donner), de president van de Algemene Rekenkamer (Saskia Stuiveling) en de president van de Hoge Raad (Geert Corstens).

De regeling is gebaseerd op de gang van zaken na de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980. Willem-Alexander was toen 13. Zijn vader, prins Claus, werd aangewezen als regent als Beatrix binnen vijf jaar zou overlijden. Mocht Claus binnen die periode ook niet meer in leven zijn, dan zou prinses Margriet regentes zijn geworden.

Deze regelingen zijn één keer noodzakelijk gebleken, in 1890, toen koning Willem III overleed. Troonopvolgster prinses Wilhelmina was toen 10 jaar oud. Haar moeder, koningin Emma, werd regentes tot de inhuldiging van Wilhelmina in 1898.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden