Máxima heft het glas met politieke top

Een passender plek voor Máxima Zorreguieta en Willem-Alexander om de politieke top van Nederland te ontmoeten is nauwelijks denkbaar. Een kleine vierhonderd jaar geleden werd in de Trêveszaal een wapenstilstand gesloten in de Tachtigjarige Oorlog....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

Na de politieke veldslag van zes maanden tussen minister-president Kok en koningin Beatrix aan de ene kant versus Willem-Alexander en Máxima over haar vader, werd gisteravond in een uitgebreide ministerraad ter bezegeling van de goede afloop het glas geheven.

Het moest een informeel lesje staatsrecht worden. Om niet op nul te beginnen, hadden staatsraad Rein Jan Hoekstra en VNG-driecteur Joop van den Berg Máxima al bijgelicht in de staatsrechtelijke beginselen. In het midden van de ovale tafel zat Willem-Alexander tussen minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen en Kok, Máxima zat tussen de nieuwe secretaris van de ministerraad Marianne Hordijk en de premier.

Kok doceerde dat de zaal onhollands prachtig was gebouwd om hoog buitenlands bezoek te kunnen imponeren en zette uiteen wat de ministerraad zo al doet. Kok: 'Zo aan het begin van de zomer hebben we weleens zogenaamde met-de-benen-op-tafel-sessies,' waarmee hij knipogend verwees naar het gebroken been van Máxima. Tegenover het stel zaten de vice-premiers Jorritsma en Borst die uitlegden hoe het is om in coalitie te werken en wat het Torentjesoverleg betekent.

Na afloop kwamen de politici stralend naar buiten. De enige die niet geraakt leek door de oranje-manie, was minister Pronk. 'Ik kan er niets persoonlijks over vertellen, ik praat alleen over politiek.' Ook goed. Heeft deze bijeenkomst de monarchie voor de komende vijftig jaar verder verankerd in het Nederlandse staatsbestel? Pronk: 'Ik ben een linkse monarchist en daar heeft deze bijeenkomst niets aan afgedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden