Máxima heeft nierbekken-ontsteking, koning alleen op pad in China

Koningin Máxima heeft een nierbekkenontsteking. Dat is maandag in Peking vastgesteld door een arts die haar heeft bezocht. Máxima mist daardoor maandagmiddag de officiële onderdelen van het staatsbezoek aan China. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten.

Koningin Máxima tijdens het bezoek aan het Sino--Dutch Diary Development Center. Beeld anp
Koningin Máxima tijdens het bezoek aan het Sino--Dutch Diary Development Center.Beeld anp

Over haar aanwezigheid bij het staatsbanket maandagavond wordt later besloten, aldus de RVD. De koning wordt dan door president Xi Jinping ontvangen in de aan het plein gelegen Grote Hal van het Volk. De koningin gaat dinsdag in ieder geval niet mee naar Yan'an voor een bezoek aan een lössplateau. Vanwege het staatsbezoek van de koning wappert de Nederlandse driekleur sinds zondag op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Bij een nierbekkenontsteking is de wand van het nierbekken van één of beide nieren ontstoken. Het nierbekken is de trechtervormige uitgang van de nieren naar de urineleider, die de urine naar de blaas brengt. De ontsteking, die meestal ontstaat door een bacteriële infectie, kan het gevolg zijn van een verwaarloosde blaasontsteking. Maar vaak gaat het om infectie die wordt veroorzaakt door een lichaamseigen bacteriesoort, die bijvoorbeeld in de darmen of bij de urinebuis leeft.

Een nierbekkenontsteking ontstaat vaak acuut en kan met hevige pijn (in rug, zij en buik), koorts, koude rillingen en misselijkheid gepaard gaan. Over het algemeen moet de ontsteking behandeld worden met antibiotica, om een chronische ontsteking te voorkomen. Verder is het advies om veel te drinken en rust te houden. Pijnstillers kunnen de pijn drukken. Als de antibiotica aanslaan, kan de patiënt zich binnen enkele dagen alweer een stuk beter voelen.

Een nierbekkenontsteking kan op elke leeftijd voorkomen en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Lees ook:

Koning Willem-Alexander zal tijdens het vijfdaagse staatsbezoek aan China vooral koopman zijn. Voor mensenrechten en cultuur is er misschien een bliksemmomentje, schrijft China-correspondent Marije Vlaskamp.

Staatsmedia zullen de komst van deze afvaardiging uitleggen als het zoveelste bewijs dat China een absolute supermacht is, schrijft Fokke Obbema zaterdag in Volkskrant-katern Vonk.

Ook indien de koning der Nederlanden zich vermant en dezer dagen heel vermetel een heel klein mensjesrechtje noemt, zal het het Chinese publiek niet bereiken. Dit schrijft Sheila Sitalsing vandaag in haar column.

Koning alleen op pad

Koning Willem-Alexander moest maandagmiddag (lokale tijd) in Peking alleen op pad op de tweede dag van het staatsbezoek aan China. Het bericht van de ziekte van Máxima kwam voor de geplande aankomst bij de hutong wijk Dashilar, vlak bij het Plein van de Hemelse Vrede en het voormalige keizerlijk paleis. Dashilar is een traditionele wijk die aan de slopershamer is ontkomen en die voortvarend is gerenoveerd. De koning maakte een wandeling door een deel van de hutong, bekeek een klein museum voor traditionele geneeskunde en bezocht daarnaast de tentoonstelling 'Next City Living Lab'.

De Engelstalige China Daily besteedde maandag bescheiden aandacht aan het staatsbezoek, onder meer met een verslag van het koninklijk bezoek aan een voetbaltraining en een vraaggesprek met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij sprak van een 'open en pragmatische relatie', aldus Koenders over de betrekkingen met de Volksrepubliek.

Koning Willem-Alexander wandelt door een hutong, een traditionele Chinese woonwijk tijdens de tweede dag van het staatsbezoek aan China. Beeld anp
Koning Willem-Alexander wandelt door een hutong, een traditionele Chinese woonwijk tijdens de tweede dag van het staatsbezoek aan China.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden