Máxima doet het op papier

Striptekenaar Mark de Jonge voert in zijn eerste vrije productie een stoet aan bekende personen op, onder wie een naakte Willem-Alexander en Máxima. Kan hij hiermee problemen krijgen?

AMSTERDAM - Is het toegestaan de majesteit af te beelden in flagrante delicto? In gewoon Nederlands: mag je een tekening van Willem-Alexander die het met Máxima doet publiceren? Uitgeverij Sherpa neemt in elk geval het risico en lanceert donderdag het stripboek De Papieren Tijger van Mark de Jonge, die in het boek nadrukkelijk stelt dat 'gelijkenis met bestaande personen niet is uitgesloten'.


Die personen zijn, behalve het koninklijk paar, Jan Wolkers, Geert Wilders en het voltallige team van Oranje zoals het in 2010 aantrad op het WK in Zuid-Afrika. Alsof dat nog niet bizar genoeg is, zien oplettende lezers ook nog Maradona, Messi, Lady Di en Eric de Noorman voorbijkomen.


Mark de Jonge (1950) is striptekenaar en illustrator en heeft getekend voor Donald Duck, Okki en andere jeugdtijdschriften. In opdracht van de Gemeenschappelijke Persdienst (GPD) maakte hij karikaturen van bekende politici. De Papieren Tijger is zijn eerste grote vrije productie.


Wat het meest nieuwsgierig maakt, zijn natuurlijk de platen waarop onze vorst vrijend wordt afgebeeld. Op de titelpagina figureert Willem-Alexander - of iemand die sterk op hem lijkt - met een van genot vertrokken gelaat terwijl zijn kroon achterover valt, waarna Mark de Jonge het verhaal aanvangt met: 'Over een koning die niet kon wachten... en over het maken van een kunstwerk.' In een notendop is hiermee het hele sprookje verteld. De tijger fungeert in het boek als symbool voor Willem-Alexanders koninkrijk en Máxima eist dat er een kunstwerk wordt gemaakt waarin tijgers de hoofdrol spelen. Zolang dat kunstwerk niet af is, wordt er niet gevreeën! Het moet worden vervaardigd door De Plaatjesmaker, in wie wij schrijver-kunstenaar Jan Wolkers herkennen. Hij vervult hier een hoofdrol; Mark de Jonge bewondert hem vanwege zijn 'markante kop en erotomane uitstraling'.


In dit toch al excentrieke verhaal fungeert Geert Wilders als raadsheer die de betaling van het kunstwerk coördineert. Ironisch genoeg wordt uitgerekend provocateur Wilders in dit verder toch uitdagende stripboek als brave boekhouder opgevoerd.


Intussen kun je je afvragen of De Jonge problemen gaat krijgen met dit vrijpostige werk. Tekenaar Bernhard Holtrop, alias Willem, kreeg in 1966 een boete van 200 gulden wegens majesteitsschennis, nadat hij koningin Juliana als prostituee had afgebeeld. Cabaretier Hans Teeuwen daarentegen kon in 2004 ongestoord zijn show Industry of Love afdraaien, waarin hij toch grove dingen deed met de toenmalige vorstin Beatrix. Vergelijk dat eens met de Marokkaanse cartoonist Khalid Gueddar, die in 2010 drie jaar voorwaardelijk en een boete van 3 miljoen dirham (267 duizend euro) kreeg voor het tekenen van nog maar een nééf van koning Mohamed VI.


De uitgever van De Papieren Tijger, Mat Schifferstein, vermoedt dat het in Nederland niet zo'n vaart zal lopen: 'Als je ziet wat er op Youtube aan filmpjes verschijnt, is dit milde satire. Het is gewoon een verhaaltje over een koning en een koningin, en ondanks de gelijkenis heeft het inhoudelijk niets te maken met de echte personen. Ik ga ervan uit dat er geen problemen over ontstaan, anders zou ik het niet hebben uitgegeven.'


Toch zal tekenaar De Jonge, die drie jaar aan zijn boek gewerkt heeft, een beetje hopen op een succès de scandale. Mocht het toch met een sisser aflopen, dan kan hij zijn boek altijd nog aan fans van het Nederlands elftal slijten.


Mark de Jonge


Striptekenaar Mark de Jonge (1950) tekende eerder voor onder meer de weekbladen Donald Duck en Tina en de schooltijdschriften Okki en Bobo. De Papieren Tijger is zijn eerste grote vrije werk.


De Papieren Tijger, Mark de Jonge, Uitgeverij Sherpa, 48 pagina's, ISBN 978-90-89880-57-4, 24,95 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden