Máxima bij de bladendokter

Máxima in de media - worden we er dan nooit moe van? Het lijkt er niet op. Sinds het liefdesleven van de kroonprins onderwerp werd van nationaal debat, gaat er in de kiosk geen week meer voorbij waarop hij of zijn verloofde de lezer vanaf diverse schappen toelachen....

Jean-Pierre Geelen

Hoofdredacteur van Margriet is Rob van Vuure, VNU's (inmiddels Sanoma) bladendokter die elk kwakkelend tijdschrift weet te genezen met zijn toverdrankje. Belangrijkste ingrediënt is het getal. Lezers zijn dol op rare cijfers op de cover. '48 Recepten om boerenkool te maken', bedacht hij eens voor een damesblad. 'Zeven knallende kanjers' - rijp voor Playboy's oudejaarsnummer. Margriet doet het zo: 2.2.2002, en zeventien andere SPROOKJESHUWELIJKEN. En: '100 x zoals het hoort (koninklijke etiquette)'.

Wat heeft deze 'bewaar-special' werkelijk te bieden? Vooral veel van het vertrouwde Margrietwerk: vrolijke wissewasjes, met een enkel zweempje ernst. Geen verschil eigenlijk met de reguliere Margriet. De redactie plakte alleen overal de naam Máxima aan vast - en vroeg vijf gulden meer.

De intro bij een handjevol recepten luidt daarom: 'Máxima en Willem-Alexander letten op de calorieën, maar zijn allebei dol op lekker eten. Dit dagmenu van grootse kleine gerechtjes zal ze goed bevallen!' Horen wij in de verte de bladendokter gniffelen?

Uiteraard blieft de Margriet-lezeres nog altijd niet te veel moeilijk gedoe. Hooguit is er een vraagje aan de Argentijnse ambassadeur in Nederland over de kwestie-Zorreguieta: 'Als vader begrijpt u vast dat de oplossing van onze regering een bittere pil voor haar vader is.' Wereldproblematiek teruggebracht tot de proporties van de huiskamer.

Verder in deze Margriet honderd vragen over het huwelijk, gesteld en beantwoord door de eindredacteur van het tv-programma Van koninklijke huize, Peter van der Vorst. Gezelligheid gaat hier hand in hand met deskundigheid. 'Is er een band op het feest?' Antwoord: 'Willem-Alexander en Máxima zullen inderdaad een band of orkest uitnodigen voor het huwelijksfeest. Dat is natuurlijk net even iets chiquer dan een diskjockey die plaatjes draait. Al is neefje Pieter-Christiaan jarenlang dj geweest.'

Tot zo ver Van der Vorst.

Tussen al deze harmonieuze tuttigheid valt de dissonant des te meer op. Drie visagisten schreeuwen het paginabreed uit: 'Het mag allemaal wel wat minder braaf.' Ineens blijkt er van alles mis met Máxima: haar kleding is 'te braaf', de make up 'te flauwtjes'. Arme Máxima. Nog maar net in de armen gesloten door een hele volksstam of ze is alweer aan een metamorfose toe. 'Waar ik me verschrikkelijk aan erger, is dat losse haar. Het is zo warrig en steil, het lijkt wel hooi!', aldus visagiste Gerry Ann.

Voor Margriet is Máxima net Betty Spaghetti. Een Barbie die je zelf de haren kunt kammen. Daar horen kleertjes bij. De kooprubriek is daarom gevuld met rokken, armbanden en blouses zoals Máxima ze draagt. Voor de gelegenheid worden nieuwe Margriet-abonnees getrakteerd op een trendy Máxima-tas. De trouwe abonnees moten hem maar kopen, voor 68,32 gulden bij de Margriet klantenservice.

Volgende week al ligt de Margriet Kerst-idee in de winkel. 'Kerstkoekjes bakken met de kinderen'. Ter redactie van Margriet vergadert men ondertussen over de volgende feestdagen. Gedacht wordt aan '23 manieren om zelf Paashazen te breien'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden