Maxim Hartman lacht zich te pletter om die snoepreisjes van de Volkskrant

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 28 februari.

Het Grote Foute Jongens Boek is geschreven door de columnisten Arthur van Amerongen en Rob Hoogland. Zij werden geïnterviewd door Maxim Hartman in de Algarve, Portugal. Beeld Els Zweerink

Brief van de dag: snoepreisje naar de Algarve

Met verse tegenzin heb ik het schrijven van Maxim Hartman over de heren Van Amerongen en Hoogland (Sir Edmund, 25 februari) tot mij genomen. Het moet me echt van het hart dat het mij ten zeerste verbaast dat de heer Hartman op kosten van de Volkskrant een reisje richting Algarve onderneemt, zich vervolgens in gezelschap van de voornoemde heren laat vollopen om vervolgens naar het vaderland terug te keren om er een 'artikel' over te schrijven. Het artikel zelf is een exercitie in ledigheid, popie-jopie antilinks geneuzel en brengt ons nergens. De heer Hartman ten voeten uit. Die lacht zich helemaal te pletter dat hij voor een progressieve krant snoepreisjes mag maken, en zich daarbij de ergernis van lezers op de hals haalt. Zonde van het geld, zonde van de energie, zonde van de ruimte in de krant.

Babette van Dijk, Groningen

Twee debatten

Twee debatten op tv op een zondag. Als ik de Volkskrant van maandag lees, was er maar één. Ronduit droevig vind ik het dat de krant het kennelijk niet de moeite waard vond om over het debat op WNL te schrijven. Vijf vrouwen, allen tweede op de kandidatenlijst van hun partij.

Als de recensenten van het RTL-debat in de Volkskrant de moeite hadden genomen eerst naar het WNL-debat te kijken, waren zij wellicht ook tot de conclusie gekomen dat de kwaliteit van de discussies daar zeker niet onderdeed voor die bij RTL, ja, misschien zelfs beter was.

En dat niet in de laatste plaats door Mona Keijzer van het CDA en Renske Leijten van de SP. Wat mij betreft waren hun partijen beter af geweest met deze kandidaten op de eerste plaats.

Miriam Vaz Dias, (lid van GroenLinks) Leeuwarden

(VLNR) Fleur Agema (PVV), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Monica Keijzer (CDA) voor aanvang van het eerste televisiedebat van Omroep WNL met vrouwelijke politici. Beeld anp

Kijkoperaties

Voortreffelijke analyse van Trudy Dehue in haar bijdrage 'Wat telt als een stoornis' in O&D van 27 februari. De overtrokken rol van het brein, zoals Dehue die schetst, is eigenlijk niets nieuws. In de 19de eeuw deed men kijkoperaties aan de buitenkant van de schedel, nu doet men kijkoperaties aan de binnenkant van de schedel.

Het geloof in de mythe van het brein als onbewogen beweger is al bijna twee eeuwen aan de gang en heeft het geloof in de mythe van een god die alles veroorzaakt overgenomen. Ik hou wel van mythes, maar niet als ze als wetenschap worden verkocht.

Sicco de Jong, Zuidlaren

Onbetrouwbaar

Onder dit kopje schrijft Toine Heijmans een stukje over de populariteit van de PVV bij vakbond De Unie (O&D, 27 februari).

De Unie is een soort vakbond voor bovenmodaal verdienende mensen die in de waan verkeren dat een gewone vakbond voor hen niet nodig is. Dat ze anders zijn dan gewone loontrekkers. Die vinden dat solidariteit, de kerngedachte achter een vakbond, voor hen niet aan de orde is omdat ze toch genoeg verdienen.

Werkgevers smullen van zo'n bond, want dan is meer verdeeldheider bij de werknemers. Nu de Uniemensen in het nauw komen, blijken ze, tot hun eigen verrassing, PVV-sympathieën te hebben. Maar hoezo verrassend? Zowel de Unie als de PVV, maar ook de VVD, die als tweede scoorde onder de Unie-aanhang, zijn van het soort: samen voor ons eigen.

Aris Schellinkhout, Delft

Waar blijft 12 plus?

Wij zijn 51 en 15 jaar oud en verdrietig over 50Plus. Waarom mogen 50-plussers hun belangen via een eigen partij behartigen maar minderjarigen niet eens stemmen? Partijen hebben hun mond vol over de jeugd en haar toekomst, maar de jeugd mag niet meedoen. Waarom eigenlijk niet? Is de afweging van een 12-jarige, goed voorgelicht op school over ons politiek stelsel, van mindere kwaliteit dan die van een willekeurige meerderjarige Nederlander?

Mag de 50-plusser miljarden van de jeugd lenen zonder de jeugd hierin een stem te geven? En dit is maar één schending van de rechten van minderjarigen. Hoezo mogen verstandige jongeren niet af en toe drinken en 50-plussers met aftakelende motoriek en ineenschrompelende hersenen zich massaal bezuipen?

Dan nog een punt. Hoezo is het brutoloon voor minderjarigen zo extreem laag? Wie heeft dat nou weer bedacht? En wat nu leerplicht? Wij eisen leerrecht, gelijke lonen, stemrecht en een eerlijke verdeling van geestverruimende middelen!

Han en Iva van der Maas, Amsterdam

Columbus

Interessant verslag over een expeditie naar Mars (Sir Edmund, 25 februari). Jammer genoeg wordt het verhaal een beetje ongeloofwaardig als Marc Heppener van ESA ontdekkingsreiziger Columbus opvoert: '...zat met zijn bemanning ook jaren op een schip naar Amerika...'

Columbus heeft drie reizen gemaakt, die voorspoedig verliepen en waarbij hij niet langer dan een paar weken op zee was (met tussenstops op de Canarische Eilanden en Kaapverdië). Alleen de vierde reis eindigde niet zo fijn: zware stormen, malaria en jicht, paalworm en muiterij. Nee, zo wil je niet op Mars aankomen.

Willem de Heus, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden