Update

'Mauro-resolutie' in strijd met beleid; Leers vindt dat dit enkel over toekomst gaat

'Het uitzetten van alleenstaande minderjarige vluchtelingen is ongewenst en strookt niet met de CDA-uitgangspunten'. Het CDA-congres heeft vanochtend met 85 procent van de stemmen een resolutie met deze letterlijke passage aangenomen. Volgens minister Leers geldt dit alleen voor toekomstige gevallen en dus niet voor Mauro en andere AMV'ers.

null Beeld null

Partijbestuur en fractie zeggen zich geheel achter deze aangenomen resolutie te scharen. Minister Leers noemde het in eerste instantie een 'steun in de rug' en 'hartstikke fijn'.

Vooraf werd de bewuste resolutie, van het CDA Drenthe, gezien als het grootste struikelpunt voor minister Leers en de partijtop. Na twee kleine aanpassingen schaarden het partijbestuur én de Tweede Kamerfractie zich echter verassend achter de motie. Dit maakte de vooraf gevreesde discussie bij voorbaat onschadelijk, met 85 procent van de stemming werd hij aangenomen.

Nadere bestudering van de precieze tekst leert echter dat deze volstrekt in tegenspraak is met het beleid van minister Leers. De minister is juist bezig de terugkeer van de zogenaamde AMV's (alleenstaande minderjarige vluchtelingen) te intensiveren. Illegaal verblijf van AMV's wordt tegengegaan. Als een asielverzoek door een rechter wordt afgewezen, moeten ze terug naar het land van herkomst. Ze moeten zoveel mogelijk worden herenigd met ouders of familie. Als dat niet kan, moeten ze worden opgevangen in de landen van herkomst. Dit alles is in tegenspraak met de aangenomen resolutie.

CDA-fractiespecialist Raymond Knops zegt in een reactie: 'Zoals het hier staat, klopt het niet. Dit is heel kort door de bocht.'

Zijn fractiegenoot Ad Koppejan ziet dit heel anders. 'Prima uitspraak', is alles wat hij erover wil zeggen. Iets heel anders dan Knops dus.

Reactie Leers
Verantwoordelijk minister Leers zegt dat de zin in de goede context moet worden gelezen: In het oude beleid werden minderjarige alleenstaande asielzoekers opgevangen tot hun 18e en moesten ze daarna terug. Dat gaat hij aanpassen, door al in een heel vroeg stadium duidelijkheid te geven aan de kinderen of jongeren of ze in Nederland mogen blijven of niet. Als je dan eenmaal AMV'er bent, word je niet meer uitgezet.

Dat kan pas ingaan als de wet is veranderd. De AMV'ers die er nu zijn, worden dus ook nog 'gewoon' uitgezet volgens Leers. Volgens de minister is dit een groep van ongeveer duizend personen. Leers stelt dus dat deze resolutie niet op Mauro slaat of die andere AMV'ers die hun status in het huidige regime hebben gekregen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden