Update

Mauro: 'Nu eerst beginnen aan leven en geld verdienen'

In de politiek is tevreden gereageerd op de verblijfsvergunning voor Mauro Manuel. Zaterdag bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie tegen het ANP dat de uit Angola afkomstige jongen donderdag de verblijfsvergunning heeft gekregen.

Mauro Manuel. Beeld anp
Mauro Manuel.Beeld anp

Mauro (geboren in 1992) kreeg in 2011 na veel politiek gedoe een studievisum. Hij kwam op zijn 9de in zijn eentje uit Angola naar Nederland en woont al jaren bij pleegouders. De kwestie-Mauro leidde tot enorm politiek gekrakeel, veel kritiek op toenmalig asielminister Gerd Leers en demonstraties op het Binnenhof. De jongen kreeg uiteindelijk een studievisum maar uitzetting bleef hem wel boven het hoofd hangen.

'Mooi dat deze pijnlijke zaak zo kan worden afgerond'
'Het is mooi dat deze zaak, die zo pijnlijk is geweest, op deze manier kan worden afgerond', zei CDA-leider Sybrand Buma. 'U weet hoe het ons verdeeld heeft', refereerde Buma aan de discussie binnen zijn partij over de kwestie-Mauro. Van toenmalig asielminister Gerd Leers (ook CDA) moest Mauro terug naar Angola. Ook ChristenUnie (Joël Voordewind) en SP (Sharon Gesthuizen) zeiden blij te zijn voor Mauro.

Oud-CDA-minister Gerd Leers, voor wie in het dossier-Mauro een hoofdrol was weggelegd, wilde zaterdag niet reageren.

'Mauro en familie opgelucht'
Mauro's pleegoma, Mieke van Erp, reageerde zaterdag uitbundig op het nieuws. 'Een mooier welkom thuis na een vakantie kunnen we niet hebben! Mauro heeft zijn verblijfsvergunning!', schrijft ze op haar Facebookpagina.

Mauro Manuel en zijn familie zijn opgelucht na tien jaar 'wanhoop en onzekerheid'. Dat heeft Defence for Children, die zich heeft ingezet voor de belangen van Mauro, zaterdag laten weten. De steunorganisatie zegt dat ze door de familie is gevraagd om dat bekend te maken omdat ze zelf in de luwte willen blijven.

Mauro ('Ik ben gewoon sprakeloos') zou aan Defence for Children hebben laten weten dat hij waarschijnlijk eerst gaat werken na zijn examen in juni. En dat hij daarna misschien nog verder gaat leren. 'Maar eerst wil ik geld verdienen zodat ik nu echt mijn eigen leven kan gaan opbouwen.' Zijn pleegouders stellen dat de afgelopen jaren 'verschrikkelijk zwaar' zijn geweest.

De Mauro-kwestie hield gemoederen lang bezig
De verblijfsvergunning valt onder het kinderpardon: minderjarige vluchtelingen die voor hun 18de ruim 5 jaar in Nederland hebben verbleven, zullen niet meer worden uitgezet. Deze regeling ging in februari dit jaar in.

De kwestie rond Mauro heeft de gemoederen lang beziggehouden. Toenmalig asielminister Gerd Leers (CDA) vond in oktober 2011 dat de jongen terug moest naar Angola, de aanzet voor veel (politiek) tumult. Tijdens een uitzending van Pauw & Witteman stopte staatssecretaris Henk Bleker (ook CDA) de jongen een briefje toe, met een uitnodiging voor een voetbalwedstrijd. 'Mooi niet', was de reactie van Mauro.

Leers zegt voorjaar 2012 in Trouw dat Mauro heeft gejokt over zijn achternaam en geboortedatum. Een paar maanden later besluit het kabinet tot een kinderpardon voor jonge asielzoekers die minstens 5 jaar in Nederland zijn en aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden