Mauro heeft al 2 jaar 'geen contact' met zijn moeder

De moeder van Mauro Manuel, de inmiddels meerderjarige ex-asielzoeker uit Angola, heeft al twee jaar geen contact meer met haar zoon gehad. Dit zeggen bronnen rond de al acht jaar in Nederland verblijvende jongeman.

Mauro en zijn pleegouders. Beeld epa

Minister Leers (Immigratie) sprak eerder van een bestaande relatie. De moeder van Mauro zou nog steeds verblijven in de Angolese hoofdstad Luanda. Daar is hij destijds op het vliegtuig naar Portugal gezet, waarvandaan hij is doorgereisd naar Nederland. In Luanda heeft voorzover bekend geen Nederlandse of Angolees-Nederlandse instantie contact met de moeder. In de Angolese pers speelt de zaak-Mauro vrijwel niet.

Toen zijn pleeggezin in het Limburgse Oostrum Mauro in 2009 wilde adopteren, is op initiatief van dat gezin de moeder opgespoord. Dat contact verliep toen uiterst moeizaam. De moeder stemde, net als Mauro zelf, in met adoptie. Maar de rechtbank in Roermond weigerde hierin mee te gaan. Adoptie, zo luidde het oordeel, zou niet in het belang van Mauro zijn. Er is vaak gesproken over de 'redelijke verwachting' dat Mauro terug in Angola door familie en anderen goed kon worden opgevangen.

Geworteld
In Luanda wordt een ander beeld geschetst. 'Als Mauro niet in Angola verder zou studeren en hier geen netwerk heeft dat hem kan helpen bij het vinden van een baan, zal hij het hier heel moeilijk krijgen', zegt een vijf jaar geleden vrijwillig uit Nederland teruggekeerde Angolese vrouw. 'Het klinkt alsof die jongen in Nederland is geworteld. Dan heeft hij hier weinig te zoeken.'

Angola staat sinds het einde van de binnenlandse oorlog in 2002 bekend als veilig. Het gemiddelde jaarinkomen bedraagt zo'n 5.500 euro, wat veel is voor Afrikaanse begrippen. Maar nog lang niet iedereen van de circa veertien miljoen inwoners profiteert van de toenemende welvaart.

'Er is veel ontwikkeling, maar niet direct voor de armere mensen', zegt een uit Nederland teruggekeerde asielzoeker. 'De luxe die je hier in Luanda ziet, is maar voor een kleine groep. Als Mauro hier niet op hulp kan rekenen, zal het zeker niet makkelijk voor hem zijn om na al die jaren zijn draai te vinden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.