Update

Mauro doet laatste emotionele oproep aan Kamer

Mauro doet een laatste emotionele oproep aan de leden van de Tweede Kamer om in Nederland te mogen blijven. Hij doet dat in een verklaring die vandaag in Den Haag wordt uitgedeeld, de dag waarop de Kamer debatteert over Mauro Manuel.

Mauro op de publieke tribune van de Tweede Kamer waar minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers het debat bijwoont over het terugsturen van de Angolese asielzoeker Mauro. Archief © ANP

Mauro is vandaag aanwezig bij een manifestatie op het Plein met sympathisanten. 'Tegen wil en dank ben ik nu een symbool geworden van jonge, alleenstaande asielzoekers in Nederland. Veel liever ben ik een symbool van integratie in de Nederlandse samenleving. Iets waaraan in Nederland zoveel belang wordt gehecht', schrijft hij in de tekst.

'Op mijn negende ben ik op het vliegtuig gezet, helemaal alleen. Ik had toen enorm veel verdriet en was bang. Hoe kon ik ooit iemand nog vertrouwen? Waarom was ik weggestuurd? Gelukkig kwam ik terecht bij hele lieve mensen, die nu mijn vader en moeder zijn. Drie jaar geleden is mijn broertje geboren, van wie ik heel veel hou. Ik heb een hechte band met mijn familie en mijn vrienden.'

Koninginnedag
'Mijn toekomst ligt in Nederland. Ik wil een voorbeeld zijn voor iedereen en ik wil me zo graag inzetten voor de Nederlandse samenleving, mijn hele leven lang', benadrukt Mauro. 'Ik wil zo graag ieder jaar Koninginnedag vieren en ik wil als voetballer het Nederlands elftal kampioen zien worden.'

Mauro bedankt in zijn boodschap alle Kamerleden die hem steunen. 'Ik hoop zo dat u dit blijft doen en dat u de collega's die nog twijfelen, kunt overtuigen. Dit is mijn laatste kans om u te vragen mij een verblijfsvergunning te geven.'

Leers blijft thuis
De discussie rond Mauro houdt minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) nog even in Nederland. De minister zou vandaag vertrekken naar Griekenland, maar gaat nu op zijn vroegst morgenavond pas weg. Leers blijft in Nederland omdat de Tweede Kamer morgen mogelijk stemt over moties die zijn ingediend over Mauro. Ook bestaat er nog de mogelijkheid dat de Kamer het debat over de kwestie heropent. Daar moet Leers dan bij zijn.

Claudia de Breij
Cabaretière Claudia de Breij heeft een protestsong gemaakt voor Mauro. 'Droom maar lekker rustig van de regels; Aan de uitzondering wordt maar niet gedacht; Want daaraan zie je pas de wreedheid; Meneer de minister, slaap zacht', luidt een gedeelte van het nummer, een bewerking van Welterusten, mijnheer de president van Boudewijn de Groot.

Volgens haar impresariaat was de site van De Breij vandaag enige tijd offline vanwege de vele bezoekers die de tekst bekeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden