Maurice de Hond stapt noodgedwongen op als bestuurder iPad-scholen

Maurice de Hond trekt zich noodgedwongen terug als bestuurder van zijn twee iPad-scholen in Amsterdam. Door gebrek aan animo en organisatorische problemen sluit één van de scholen zijn deuren en gaat de andere school per augustus op in een andere scholenkoepel.

Pieter Hotse Smit en Tjerk Gualthérie van Weezel
nitiatiefnemer Maurice de Hond met leerlingen op de Master Steve Jobs School in Sneek tijdens de eerste schooldag in 2013. Beeld anp
nitiatiefnemer Maurice de Hond met leerlingen op de Master Steve Jobs School in Sneek tijdens de eerste schooldag in 2013.Beeld anp

De twee scholen die De Hond drie jaar geleden begon, staan sinds het najaar van 2016 onder verscherpt financieel toezicht, blijkt uit een recentelijk geopenbaard rapport van de Onderwijsinspectie. De Hond propageert er een revolutionaire onderwijsmethode, waarbij de leerlingen met tablet en een persoongericht aanpak onderwijs krijgen. De onderwijskwaliteit op de iPad-scholen staat vooralsnog niet ter discussie, maar ze kampen met te hoge kosten voor ziek personeel, tablets en bedrijfsvoering.

Daarnaast is er een conflict met de Dienst Uitvoering Onderwijs, omdat De Honds onderwijsstichting O4NT (Onderwijs voor een Nieuwe Toekomst) mogelijk een ton te veel subsidie zou hebben ontvangen. De Hond zegt dat dit conflict berust op een misverstand en reageert zelf tamelijk gelaten op zijn naderende afscheid als voorzitter van O4NT. 'Het was nooit mijn doel schoolbestuurder te worden, ik wilde het onderwijs vernieuwen, dat lukt.'

Stevige kritiek

Oud-bestuurders en medewerkers beamen dat, maar hebben ook stevige kritiek op De Hond. 'De expertise om de school te runnen ontbrak', zegt Tijl Rood, oud-directeur en oprichter van een van de scholen. 'Een zeker amateurisme is altijd het risico van een door ouders opgerichte school.'

De Hond versleet binnen drie jaar een flink aantal bestuurders, directeuren en docenten. Interimmanager Chris Grauw neemt het bestuur verder kwalijk dat O4NT leerkrachten en interne begeleiders niet voldoende ondersteunde en dat de stichting geen controller aannam om de financiën op orde te krijgen. Volgens De Hond waren dat slechts tijdelijke problemen die inmiddels zijn opgelost.

Onvermijdelijk

Per augustus draagt De Hond het bestuur van de overgebleven school over aan de openbare scholenkoepel Stichting Westelijke Tuinsteden. Dat was onvermijdelijk geworden. Om te overleven, had elke school binnen vijf jaar minimaal 323 leerlingen nodig. Met nu 130 leerlingen op de enige school die doorgaat en amper ruimte om uit te breiden is dat aantal totaal onrealistisch.

Op zoek naar een school voor zijn dochter kwam De Hond ruim vijf jaar geleden tot de conclusie dat er in het onderwijs naar zijn smaak veel te weinig gebruik werd gemaakt van moderne kennis en technieken. In een 'Steve Jobsschool', zoals De Hond die voor ogen had, zouden leerlingen op hun iPads leren op een manier en tempo dat bij hun past. Leraren moesten 'coaches' worden die hun leerlingen helpen hun talenten te ontplooien in 'workshops'.

Bewijzen

In 2013 gaf toenmalig wethouder Lodewijk Asscher O4NT de kans zich te bewijzen. Maar dan wel in stadsdelen waar ook veel achterstandsleerlingen wonen. Zo openden in 2014 de Voorsprong (Zuidoost) en de Ontplooiing (Nieuw West) hun deuren.

Tot vlak voor de start in 2014 was het idee dat de Voorsprong de school zou worden voor de Ajax-jeugd en op het trainingscomplex De Toekomst zou komen te staan. Toen dat plan door interne bureaucratie bij de club niet van de grond kwam, accepteerde De Hond een aantal lokalen in een schoolgebouw in een verre uithoek van De Bijlmer. Een Steve Jobsconcept zonder stervoetballertjes trok daar geen volle lokalen. Op het hoogtepunt had het schooltje tegen de twintig leerlingen, die in leeftijd varieerden van 4 tot 11. Daaronder waren de nodige leerlingen die op andere scholen door leer- en gedragsproblemen waren vastgelopen.

Aanvaringen

Begin 2016, na enige aanvaringen met de gemeente en schoolbesturen in Zuidoost over een ander gebouw, gooide De Hond de handdoek in de ring. Op de Verandering is nu nog één leerling ingeschreven. Die maakt het onmogelijk de school nu formeel op te heffen. Dat zal uiterlijk aan het einde van dit schooljaar gebeuren.

De Ontplooiing, waar ook De Honds eigen dochter naar school gaat, begon het eerste jaar met veertig leerlingen en groeide daarna door naar honderddertig. Daar komt het onderwijsconcept van de Steve Jobsscholen volgens De Hond goed tot zijn recht. Niet voor niets leidde hij er graag de internationale delegaties rond aan wie hij met zijn bedrijfs CoolSuite Concepts b.v. dat advies geeft en software verkoopt om het Steve Jobsconcept daar te kopiëren.

Rugzakjes

Ook ouders zijn in het algemeen zeer enthousiast over de school. Maar in de organisatie waren de laatste tijd steeds meer problemen. Onder meer omdat er ook op de Ontplooiing veel leerlingen met leer- of gedragsproblemen zitten. De Hond: 'Vanuit idealisme wilden we alle kinderen een plaats geven, maar het bovengemiddeld aantal leerlingen vanuit achterstandssituaties of een rugzakje speelt ons nu parten.'

Sinds 1 februari is er een nieuwe interim-directeur, Marjolijn Donkers. Onder haar leiding is het gelukt om de interne begeleiding en het aantal leraren weer op sterkte te brengen. Donkers verwacht dat de school onder de hoede van het nieuwe bestuur volop kans heeft om verder te werken aan 'het kansen die individueel gericht onderwijs zeker te bieden heeft'.

null Beeld anp
Beeld anp

Ook oud-directeur Tijl Rood noemt het een goede zaak dat de school, die volgens hem blije kinderen en goede leerresultaten heeft afgeleverd, door de fusie nu onder 'deugdelijk bestuur' komt.

De Hond die de laatste maanden besloot zijn buitenlandse gasten maar op andere scholen rond te leiden heeft er ook alle vertrouwen in dat 'zijn' school straks in goede handen is. Hij richt zich als ondernemer verder op het verspreiden van zijn concept. Dat wordt inmiddels op tientallen Nederlandse scholen toegepast en ook ver daar buiten. De Hond: 'We hebben net nog een contract met Korea gesloten.'

Interview

Lees in dit interview van juni 2016 (+) hoe Maurice de Hond zich verweert tegen de kritiek op zijn scholen. 'Moet ik onderzoek doen? Voordat dat klaar is, is mijn dochter 23. Daar wil ik niet op wachten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden