Maurice de Hond moet klusjesman schadevergoeding betalen

Opiniepeiler Maurice de Hond moet klusjesman Michaël de J. en diens vriendin circa 120.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. Maurice de Hond kondigde aan in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

ANP

Opiniepeiler Maurice de Hond moet klusjesman Michaël de J. en diens vriendin circa 120.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. Maurice de Hond kondigde aan in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

De Hond was woensdag in het Amsterdamse gerechtsgebouw, voor een voorbereidende zitting in de strafzaak die het Openbaar Ministerie (OM) tegen hem in gang heeft gezet. Het OM beticht De Hond ervan dat hij zich ten aanzien van de klusjesman en diens vriendin schuldig heeft gemaakt aan smaad dan wel smaadschrift.

Uitvoerige campagne
De klusjesman van de in 1999 vermoorde Jacqueline Wittenberg en zijn vriendin eisten in de civiele procedure een schadevergoeding van in totaal 200.000 euro van Maurice de Hond. In een uitvoerige campagne ten gunste van Ernest Louwes, die wegens moord op Wittenberg werd veroordeeld, beschuldigde De Hond de klusjesman er publiekelijk van de moord op zijn geweten te hebben. Zijn vriendin zou de Deventenaar hebben gedekt.

De 60-jarige Jacqueline Wittenberg werd in september 1999 in haar woning in Deventer vermoord. In november dat jaar arresteerde de politie haar executeur-testamentair, fiscaal-jurist Ernest Louwes. Na een grillige rechtsgang werd hij uiteindelijk veroordeeld tot twaalf jaar cel.

In de strafzaak tegen De Hond verzette officier van justitie A. Bijlsma zich woensdag tegen het ‘dunnetjes overdoen’ van het door De Hond zo bekritiseerde onderzoek naar de Deventer moordzaak. De Hond moet zich in die zaak verdedigen tegen de smaadbeschuldiging, over de moordzaak heeft zich reeds een hele reeks andere rechters gebogen, zo betoogde de officier.

Alibi
Ook De Honds advocaat P. Plasman ziet dat het overdoen van de Deventer zaak in het kader van het proces-De Hond ondoenlijk is. Hij vroeg de rechtbank niettemin onderzoek te (laten) doen naar één aspect van de zaak, zodat De Hond zijn rechters kan laten zien waar zijn overtuiging vandaan komt. Het gaat hierbij om het alibi van de klusjesman en zijn vriendin. Volgens De Hond is dat vals. Het door hem vermaledijde OM weet dat, meent De Hond, maar wil er niet op terugkomen. Plasman vroeg de rechtbank acht getuigen te horen om deze visie gestalte te geven, onder wie de klusjesman en diens vriendin.

De rechtbank beslist daar over enkele weken over. De inhoudelijke behandeling van de zaak-De Hond zal waarschijnlijk pas in oktober plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden