Matthijs kreeg er 'knetterende pijn in mijn kop' van

 

Beeld ANP

Wanneer is Cheryl jarig?

Je zou het haar natuurlijk even kunnen vragen, maar bij ontstentenis van Cheryl zelf hield de halve wereld zich er afgelopen twee dagen mee bezig op Twitter, Facebook en later televisie.

DWDD speelde er snel op in en deed het raadsel dinsdag uit de doeken. Het vraagstuk was een opgave voor 14-jarigen die deelnamen aan de Wiskunde-Olympiade in Singapore. Met een minimum aan gegevens ('Albert weet de maand, Bernard weet de dag; A weet dat B het ook niet weet') moest de datum worden gededuceerd uit tien mogelijke data.

Een mathematisch probleem met maar nauwelijks getallen; een uitgelezen kans om wiskunde (en logica) in beeld te brengen. DWDD greep hem, volgens Bartjens met 100 procent kans op succes.

De redactie was er zelf ook niet uitgekomen en had de hulp ingeroepen van de bollebozen van het team Nederlandse Wiskunde Olympiade en hun coach Quintijn Puite. De laatste had drie 'toppers' bij zich, pubers met een nauwelijks zichtbare wiskundeknobbel, waarmee zij in juli Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Wiskunde-Olympiade in Thailand.

De 13-jarige Levi van de Pol, de baard stoppelde nog maar net in de keel, had het probleempje 'in de auto even opgelost'. Zonder papier. Hij keek wat meewarig naar de vertoonde talkshowpresentatoren die zich te dom verklaarden voor het hersenkrakertje. En terecht, want wie de oplossing hoorde, begrijpt nog maar nauwelijks wat er zo moeilijk aan was.

Van Nieuwkerk kreeg er 'knetterende pijn in mijn kop' van en ging er somber van naar huis, maar tafelgenoot Dirk van Bree was wel lastiger gewend. De scholier bleek een tweede talent te bezitten: hij slaagde erin het sommetje rustig en begrijpelijk uit te leggen. Mocht hij op zijn 19de niet de Nobelprijs winnen, dan kan hij altijd nog het onderwijs in; of een aanstekelijk wiskundeprogramma op tv presenteren.

De sleutel: een tabelletje maken, waarop eenvoudig de maanden met meerdere data te strepen zijn en de enige mogelijkheid (16 juli) nog overblijft. Gefeliciteerd alvast, Cheryl. Van Nieuwkerk vertolkte de verwonderde stem in de huiskamer: 'Wat is het eenvoudig!'

Die ervaring betrof ook De kleine geschiedenisquiz, sinds maandag dagelijks op NPO2. In aanloop naar de finale van de traditionele Grote Geschiedenisquiz is de NTR het pad van De slimste mens ingeslagen. Joost Karhof zet twee teams van programmamakers (maandag RTL Nieuws versus NOS, dinsdag De kennis van nu versus De Keuringsdient van Waarde) voor een vragenpeloton over geschiedkundige feiten. Helaas ontbreken de humor en de slimme opzet van De slimste mens, waardoor het quizje een wat droge kennistest blijft, vol feitjes over de bestemming van de Titanic, het 'schervengericht' of de vrijlating van Mandela. In de huiskamer was het weer het eenvoudigst.

Een vraagstuk bleef onopgelost. Het was in De Nationale Misdaadmeter (AVRO/TROS), een misdaadolympiade die in mei feestelijk wordt afgesloten, aldus een verheugde Jaap Jongbloed. Dinsdag ging het over autodiefstal. In Limburg worden de meeste gestolen. Ook de auto van Jaap Jongbloed werd gejat, tijdens buitenopnames. Een passant had zijn autosleutel 'afgelezen' en doorgezonden aan een maat. Jongbloed: 'Daar gaat m'n auto. Fucking hell. Jezus Christus. M'n telefoon erin, alles erin.'

Het bleek natuurlijk hartstikke nep. Maar wat de meewerkende krant AD ertoe bracht het toneelstukje maandag als echt 'nieuws' te presenteren, bleef het raadsel van de avond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden