Matthijs en Paul straks ónder de balkenendenorm (al duurt dat 9 jaar)

Dat grootverdieners bij overheidsinstellingen voortaan niet meer mogen verdienen dan de zogenoemde balkenendenorm (193.000 euro bruto) is voor het nieuwe kabinet niet genoeg. Het maximumsalaris voor alle werknemers in de publieke sector moet wat Rutte II betreft nog verder omlaag, dus ook dat van presentatoren en bestuurders van de Publieke Omroep.

Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw Beeld ANP
Matthijs van Nieuwkerk en Paul de LeeuwBeeld ANP

Dit betekent slecht nieuws voor onder meer Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw en Antoinette Hertsenberg, de huidige grootverdieners bij de publieke omroep. Deze tv-presentatoren verdienen ieder meer dan drie ton per jaar. Al is het nog lang niet zover; het kan nog wel 9 jaar duren voordat dat is gezakt tot een ministerssalaris.

Deze week ging de Eerste Kamer unaniem akkoord met de wet Normering Topinkomens waardoor zo'n 700 topbestuurders bij de overheid en semipublieke sector een stuk minder gaan verdienen dan hun huidige salaris dat vaak ver boven de balkenendenorm ligt. De balkenendenorm ligt nu op 130 procent van een ministerssalaris. 'Zij houden nog drie jaar dat niveau. Daarna wordt het in vier jaar tijd verlaagd tot het geldende maximum', verklaarde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vanmorgen in de Volkskrant.

Nog verder omlaag
VVD en PvdA willen het maximumsalaris in de publieke sector verder verlagen tot hooguit een ministerssalaris, nog eens enkele tienduizenden euro's minder per jaar. De norm geldt dan voor alle inkomens, niet alleen topbestuurders. 'En ook topartiesten bij de publieke omroep', zei Plasterk. Dat kan op termijn gevolgen hebben voor het inkomen van nog eens vier- tot vijfduizend personen. Deze voorgenomen wetswijziging moet nog worden geschreven, voor advies naar de Raad van State, door beide Kamers worden behandeld, en dat kan al met al ook nog wel 2 jaar duren. Na invoering is er wederom een overgangstermijn van 3 jaar, waarna er in 4 jaar langzaam wordt 'afgetopt'.

Als Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw over 9 jaar nog altijd bij de publieke omroep werken, zien hij hun salaris meer dan gehalveerd. De Publieke Omroep wil nog niet vooruitlopen op de wens van de nieuwe regering, meldt de NPO-woordvoerder: 'Totdat die wetgeving er is, zullen wij onze salarissen normeren conform onze Beloningscode Presentatoren Publieke Omroep die door de Tweede Kamer en de minister is goedgekeurd. In het kader daarvan zijn we al het aantal presentatoren boven de balkenendenorm omlaag aan het brengen.'

Jaarverslag
Volgens die beloningscode uit 2009 mogen vijf 'unieke' tv-presentatoren en drie radio-dj's meer verdienen dan de norm. Uit het jaarverslag, dat ieder voorjaar wordt gepubliceerd, over 2011 bleek dat nog tien presentatoren en drie bestuurders bij de omroepen een salaris boven de 181.000 euro ontvingen, de toen geldende norm. Voor 2012 verwacht de NPO het aantal uitzonderingen naar acht te hebben teruggebracht, maar dat zal blijken uit het jaarverslag dat volgend voorjaar wordt gepubliceerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden