Matt Damon als marsman en GTST is jarig

Matt Damon speelt een botanicus op Mars, GTST bestaat 25 jaar en wat heeft de directeur van de Stadsschouwburg voor ons in petto? Dat en meer in de lunchpauze van deze zonnige eerste oktoberdag.

Thomas van der Kolk
Matt Damon in The Martian Beeld ap
Matt Damon in The MartianBeeld ap

De ochtend in vogelvlucht

Gerard Bouman, de chef van de Nationale Politie, stapt op. 'Voor het korps en voor mijzelf is het goed dat ik tot dit besluit ben gekomen. Ook al verschaft het mij op dit moment geen opluchting of voldoening.' Op 1 februari neemt hij afscheid.

De politiechef lag al enige tijd onder vuur. Wat ging er mis met 'botterik' Bouman? Lees hier het profiel dat in april dit jaar in de Volkskrant verscheen.

Minister Van der Steur legt momenteel verantwoording af in de Tweede Kamer over de heibel rond de foto van Volkert van der G. De Volkskrant doet live verslag.

Racefederatie FIA heeft regelwijzigingen goedgekeurd die aanpassingen aan de uitlaten van Formule 1-auto's mogelijk maken. Dat betekent: vanaf volgend seizoen weer lawaai!

In Duitsland zijn naar schatting 290.000 migranten nog niet geregistreerd. Dat meldt de baas van de Duitse organisatie voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF).

En de Russische luchtmacht heeft volgens Amerikaanse functionarissen zeker één Syrische rebellengroep, en mogelijk meerdere, gebombardeerd die door de CIA zijn getraind en bewapend.

Gerard Bouman Beeld anp
Gerard BoumanBeeld anp

Voor aan de lunchtafel

Matt Damon zorgt er in de rol van Mark Watney voor dat de bijna 2,5 uur durende megaproductie 'The Martian' van Ridley Scott niet bezwijkt onder zijn eigen gewicht. De underdog, de nerd, het lulletje rozewater met bloempotkapsel: Damon speelde het allemaal. Nu is hij een botanicus op Mars. Elke film met de Amerikaanse steracteur wordt een kassucces. Maar wat is eigenlijk Matt Damon ten voeten uit? (+)

The Martian kwam uit in dezelfde week dat NASA de grote ontdekking van stromend water op de Rode Planeet bekendmaakte. Dat kan geen toeval zijn, schrijft Floortje Smit.

Wat vinden we van de film? The Martian wil niet imponeren als existentieel vraagstuk: de spanning zit hem in het hoe, niet in het waarom. De film wordt nooit echt beklemmend, maar zit wel vol met inventieve verwikkelingen en slimme wetenschappelijke terzijdes. De film krijgt vier sterren.

null Beeld ap
Beeld ap

GTST bestaat 25 jaar, het zal u niet ontgaan zijn. En anders zal het u vanavond niet ontgaan, als u afstemt op RTL 4. Ook Aaf Brandt Corstius is het niet ontgaan. In Aaf leest Sterren bestudeert ze de castfoto's van de afgelopen 25 jaar. De fotografiestijlen van een kwart eeuw zie je zo goed terug in die foto's, concludeert ze. De enige constante is Laura. (+)

Behalve twee afleveringen van GTST zendt RTL 4 vanavond een documentaire uit over Antonie Kamerling. Met een bijzondere titel: 'De dood van een vage prins'. We spraken maker Coen Verbraak: 'Hij was een enorme zoeker.' (+)

undefined

Actrice Jette van der Meij als Laura Beeld anp
Actrice Jette van der Meij als LauraBeeld anp
Antonie Kamerling Beeld anp
Antonie KamerlingBeeld anp

Directeur Melle Daamen heeft van de Stadsschouwburg weer een podium gemaakt dat ertoe doet. 'Vroeger kon je pas 's avonds om half acht hier terecht en stond je na afloop meteen buiten. Nu is de schouwburg de hele dag open en dat werkt.' Wat heeft hij nog meer voor ons in petto? Tijd voor een gesprek. (+)

Met voetbal heeft Nederland afgeleerd te klagen over het vertrek van spelers, schrijft Peter de Waard. 'In de wetenschappelijke wereld begint het nu, ofschoon er niet zoveel te klagen is, omdat het hier nog niet zo beroerd gaat als de TUe nu stelt. De wereld is een dorp. Helaas koopt niemand in het buitenland Johan Derksen en Peter R. de Vries een keer weg. (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Johan Derksen Beeld anp
Johan DerksenBeeld anp

Grabbelton internet

Het vergt wat doorzettingsvermogen, maar dan heb je ook wat. Hugo Cornellier nam acht jaar lang elke dag een selfie, telkens met dezelfde neutrale blik. Het levert een filmpje op waarin je ziet hoe hij in twee minuten acht jaar ouder wordt. Op zijn YouTube-kanaal zijn overigens nog meer fraaie timelapses te vinden.

In, of beter gezegd bóven, Californië hebben 200 parachutisten een nieuw wereldrecord gevestigd door met zijn allen een sprong in formatie te maken. Het vorige wereldrecord stamt van vorig jaar, toen 122 parachutisten de sprong in het diepe waagden - eveneens boven Californië.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag rond 12 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden